Direct naar de content
icon search white
7 december 2023 - Nieuws

Een nieuw fundament voor iBurgerzaken

Volgend jaar bestaat iBurgerzaken 10 jaar. Een mijlpaal waar we trots op zijn! Wist je dat iBurgerzaken bij veel gemeenten de allereerste cloudapplicatie was? Onze cloud, de Pink Private Cloud, noemen wij ook wel het fundament onder -het succes van- iBurgerzaken. In dit artikel vertelt Jarich Ypma, Product Owner Cloud & Security meer over de stevige basis van onze cloud voor de continuïteit en veiligheid van iBurgerzaken.

Continuïteit van de dienstverlening waarborgen

Dienstverlening aan inwoners en bedrijven is het kloppend hart van de afdeling burgerzaken. iBurgerzaken ondersteunt deze dienstverlening. We praten daarom vaak het meest over alle handige functies en e-diensten in iBurgerzaken. Vaak nemen we een stabiele cloud voor lief en vergeten we hoe bijzonder onze cloud is als fundament van iBurgerzaken. De Pink Private Cloud maakt het mogelijk om 174 gemeenten van een veilige en snelle iBurgerzaken applicatie te voorzien.

Al 10 jaar cloudervaring

Dat onze cloud veilig en stabiel is, mag je van ons verwachten. Het is echter niet vanzelfsprekend. Dagelijks werken we hier met zo’n 15 collega’s aan het veilig en beschikbaar houden van iBurgerzaken en alle koppelingen die hiervoor nodig zijn. Denk aan de verbindingen met DigiD, de landelijke voorzieningen, leveranciers en gemeenten zelf. Met meer dan 10 jaar cloudervaring hebben we ontzettend veel geleerd. Bijvoorbeeld het toepassen van gelaagde security, actieve monitoring en het inzetten van moderne containertechnologie.

Informatiebeveiliging staat centraal

Als PinkRoccade nemen we het voortouw om te blijven innoveren op het gebied van informatiebeveiliging. Onze cloud voldoet aan alle gangbare eisen en wetgeving. Een belangrijk onderdeel van ons securitybeleid is dat wij onze interne beheersmaatregelen regelmatig laten controleren door externe experts. Deze frisse blik zorgt ervoor dat we scherp blijven en continu verbeteren en doorontwikkelen. Het resultaat hiervan zie je terug in onze certificeringen. Ook dit jaar heeft deze externe audit weer een goede beoordeling opgeleverd: onze ICT- beheerprocessen zijn opnieuw ISO27001 en ISAE 3402 type 2 gecertificeerd.

Vierde vernieuwing iBurgerzaken cloud

De cloud van iBurgerzaken is constant in ontwikkeling. Alles wat we leren brengen we in de praktijk. Als het kan, doen we dat direct. Als dat niet kan, nemen we het mee in het ontwerp voor onze volgende cloudvernieuwing. Inmiddels zijn we bij de vierde grote vernieuwing aangekomen. Om dat mogelijk te maken stapten we onlangs over naar onze nieuwe cloudpartner Eurofiber. Het platform van Eurofiber biedt ons de mogelijkheid om met de nieuwste technologie te werken. Denk hierbij aan nieuwe hardware (servers, storage en firewalls) en een managed kubernetes platform. Dat laatste is belangrijk om ook met iBurgerzaken volgens Common Ground Haven te kunnen werken. OPENburgerzaken draait al op basis van Common Ground Haven. De ervaring die we hier hebben opgedaan, passen we straks ook toe op iBurgerzaken.

Van cloudsecurity tot aan cyberdefense

We zetten ook de volgende stap in online security. Privacy by Design is een goed uitgangspunt. Maar het simpelweg beveiligen en loggen van alle ‘endpoints’ volstaat niet meer. De monitoring van ons netwerk breiden we daarom uit met proactieve opsporing van cyberdreiging. Om dit te realiseren breiden we ons bestaande Security Informatie en Evenementen Management (SIEM) uit met een Security Operations Center (SOC). Dit stelt ons in staat om actief aan cyberdefense te doen.

Neem gerust contact op

Wil je meer weten over de Pink Private cloud? Ik hoor het graag via Jarich.Ypma@PinkRoccade.nl

Deel via: