Direct naar de content
icon search white
21 juni 2019 - Nieuws

E-factureren: hoe staat de gemeente ervoor en wat zijn de ervaringen?

In samenwerking met PIANOo (expertisecentrum aanbesteden) hebben we een onderzoek gedaan naar de status en ervaringen vanuit de gemeente. 

Overheden zijn er klaar voor, nu de e-factuurstroom nog!
Sinds april zijn overheden en alle andere aanbestedende diensten verplicht bij inkoopovereenkomsten e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Ook met CiVision Middelen kun je al lang e-facturen ontvangen en verwerken en daarmee voldoen aan die nieuwe wetgeving. Ben jij benieuwd hoe andere gemeenten ervoor staan als het gaat om e-factureren? Erik van Koeveringe (programmabureau e-factureren PIANOo) gaf hierover een presentatie tijdens de Financiën & Services Gebruikersdag op 21 mei. Deze presentatie kun je hier teruglezen. De algemene status van e-factureren komt hierin ook aan bod én hoe het stimuleren van toeleveranciers kan worden opgepakt.

De voordelen van e-factureren nogmaals op een rijtje:

  • Snellere verwerking - overslaan van handelingen
  • Nauwkeuriger - Geen fouten door handmatige verwerking
  • Veiliger - bij gebruik van beveiligd kanaal
  • Betalingstermijn verkorten - minder betalingsherinneringen
  • Wet- en regelgeving - (EU/2014/55, Aanbestedingswet)

De ervaring vanuit de gemeente
Ook peilde hij -door middel van diverse stellingen- de reacties van medewerkers uit 27 verschillende aanwezigen gemeenten over hun visie/ervaringen op het gebied van e-factureren. De uitkomsten zijn in onderstaande afbeelding weergegeven:

E-factureren uitkomst polls..png

Ontwikkelingen rondom e-factureren
Momenteel zijn wij hard aan het werk om ervoor te zorgen dat vanuit het financiële systeem ook uitgaande factureren gestuurd kunnen worden. Zodra hier meer over bekend is, krijgen jullie daarover een bericht.

Haal meer uit de module 
Haal jij alles uit de module e-factureren? Heb je vragen over hoe je het zo goed mogelijk kan inzetten binnen jouw gemeente? Neem dan contact op met consultant Tim 't Hooft via onderstaande contactgegevens.

Deel via: