Direct naar de content
icon search white
7 juni 2021 - Nieuws

Diginetwerk: het belang van eenvoud, continuïteit en veiligheid

PinkRoccade Publiekszaken sloot in 2018 de cloudoplossing iBurgerzaken aan op Diginetwerk. Aangesloten gemeenten kunnen daardoor gegevens van miljoenen burgers – bijvoorbeeld voor reisdocumenten of na de geboorte van een kindje – nu uitwisselen via het besloten Diginetwerk. Engelbert Wijnhoven, Programmamanager iBurgerzaken vertelt: "De rol als bewaker van de gegevens van Nederlanders nemen wij erg serieus. Net als alle publieke organisaties in Nederland wil ik goed zorgen voor de data die burgers ons toevertrouwen". Lees er meer over in dit artikel waar Engelbert het belang van eenvoud, snelheid, continuïteit en bovenal veiligheid benadrukt. 

Veiligheid voorop

De apps van iBurgerzaken staan in verbinding met de daarvoor benodigde persoonsgegevens die we in onze cloud bewaren. Daarin zitten nu al de gegevens van zo’n 9 miljoen personen. Dat is heel veel gevoelige data, zoals waar iemand woont. Als die gegevens onderschept worden, zou dat een enorme inbreuk zijn op hun privacy. Helaas leven we in een tijd waarin hacks aan de orde van de dag zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat wij als leverancier de veiligheid voorop stellen bij ieder systeem dat we aanbieden. Bij elke ontwikkeling, elke koppeling, elke app. Wij controleren periodiek, maar dan nog schiet mijn hart in mijn keel als ik in het nieuws zie dat bij de een of andere organisatie een lek is gevonden in een Citrix-server. Ook al hebben we helemaal geen Citrix-omgeving in de architectuur van iBurgerzaken, op zo’n moment ga ik meteen na hoe of wij alles nog onder controle hebben.

Engelbert Wijnhoven. Programmamanager iBurgerzaken

‘De rol als bewaker van de gegevens van Nederlanders neem ik serieus. Net als alle publieke organisaties in Nederland wil ik goed zorgen voor de data die burgers ons toevertrouwen.’

Sterke extra deur

De gegevensuitwisseling tussen onze cloudomgeving en overheidspartijen via internet laten lopen, is wat ons betreft dan ook al lang geen optie meer. We werkten al met de besloten verbinding Gemnet, toen er met Diginetwerk een goede besloten mogelijkheid bij kwam. In 2018 hebben we onze cloudomgeving op Diginetwerk aangesloten en hebben we samen met koppelnetwerkaanbieder eGem een oplossing uitgewerkt om gemeenten op een veilige manier via Diginetwerk te verbinden met iBurgerzaken. Diginetwerk is niet allesomvattend qua security – absolute veiligheid is vandaag de dag niet te garanderen – maar het is een sterke extra deur. Veel veiliger dan internet. En om het risico nog verder te beperken, verstevigen wij die deur bovendien met iSecure en VPN. Je kunt het zo veilig maken als je wilt.

Eenvoud en snelheid

Diginetwerk levert iedereen veel op qua eenvoud en snelheid. Via 1 koppeling sluit je namelijk aan op alle aangesloten overheidsorganisaties. In 2017 hebben we in een jaar tijd zo’n 80 gemeenten aangesloten op iBurgerzaken. Omdat dat toen nog via Gemnet ging, moesten we voor al die gemeenten technische verbindingen maken met ons en elk van hun overheidspartners. Een hels karwei en een behoorlijke uitdaging om dat in korte tijd te realiseren. Als Diginetwerk toen al in gebruik was geweest als alternatief, dan was het voor gemeenten en voor ons als leveranciers gemakkelijker geweest. Met alle publieke organisaties in Nederland straks aangesloten op Diginetwerk voor gegevensuitwisseling, wordt zo’n verbinding slechts een kwestie van configureren.

Het landschap wordt stukken minder complex wanneer alle Nederlandse voorzieningen op Diginetwerk zijn aangesloten. Die vereenvoudiging is voor veel partijen van belang. Of het nou de verantwoordelijke voor de infrastructuur bij een gemeente of landelijke overheidsvoorziening is, of een leverancier. De eenvoud van Diginetwerk is een win-winsituatie voor iedereen. Met als uiteindelijke doel dat burgers en ondernemers snel en vertrouwd hun zaken kunnen regelen.

Wees op tijd

De keuze voor aansluiten op Diginetwerk is wat ons betreft bijna vanzelfsprekend. Diginetwerk is het pad van de toekomst. We raden gemeenten dan ook aan liever eerder dan later aan te sluiten op Diginetwerk. We helpen je daar graag bij, eventueel in samenwerking met de koppelnetwerkaanbieders.

‘Het zou daarbij mooi zijn als beleidsmakers de overgang naar Diginetwerk prioriteren, zodat we met z’n allen het oude kunnen uitfaseren en zo kort mogelijk met een dubbele situatie zitten. En zodat niemand straks achter de feiten aan loopt. Ik denk dat gemeenten in de problemen komen als ze niet snel die overstap maken. Er zijn landelijke voorzieningen die binnenkort niet meer beschikbaar zijn via Gemnet. Gemeenten hebben nog een paar maanden de tijd om de aansluiting op Diginetwerk te organiseren voordat hun continuïteit in de problemen komt. Ik hoop dus dat ook degenen die nog twijfelen over Diginetwerk snel stappen zetten.’

Neem gerust contact op

Wil je meer weten over Diginetwerk en wat het voor jouw gemeente kan betekenen? Stuur mij dan een e-mail via: Engelbert.Wijnhoven@PinkRoccade.nl

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Innovatie Manager
Engelbert Wijnhoven