Direct naar de content
icon search white
25 april 2024 - Nieuws

10 jaar iBurgerzaken in de cloud

10 jaar geleden deden we een sprong in het diepe. Cloud was de toekomst en wij stelden iBurgerzaken als SaaS-applicatie beschikbaar. Voor veel gemeenten was dit een grote stap want iBurgerzaken was in veel gevallen de eerste grote applicatie die vanuit de cloud werd afgenomen. 10 jaar iBurgerzaken in de cloud heeft ons veel geleerd én er valt nog veel te leren. Ook over communicatie bij updates en verstoringen. Jarich Ypma vertelt je in dit artikel over de iBurgerzaken cloud en hoe we deze maximaal veilig, beschikbaar en innovatief houden. 

Het doel van de cloud is altijd helder geweest 

Voor ons is de doelstelling van de cloud altijd helder geweest. We hebben dit samengevat in 3 principes, de 'Max3-cloud' principes:

  1. Maximaal veilig
    Persoonsgegevens van inwoners zijn bij ons in vertrouwde handen.
  2. Maximaal beschikbaar
    Continuïteit en betrouwbaarheid van de dienstverlening staan voorop.
  3. Maximaal innovatief
    Een moderne cloud faciliteert innovatie.

Duidelijker communiceren bij updates en verstoringen

We hebben veel geleerd van jullie als gemeenten. We moeten duidelijker communiceren over updates, wijzigingen en vooral in het geval als er een verstoring is. Wij zijn ons bewust van de impact van een verstoring op de dienstverlening. Onze communicatie is van grote invloed op de boodschap richting inwoners die een afspraak hebben staan. Samen met het Kenniscentrum werken we er hard aan om sneller en duidelijker te communiceren in geval van verstoringen.

Helaas hebben we de afgelopen periode door menselijke fouten een aantal storingen gehad. Hierbij kijken we ook kritisch naar de manier waarop we willen voldoen aan onze eigen principes. De recente storingen zijn voortgekomen uit het project om de cloud te migreren naar onze nieuwe leverancier en hadden simpelweg niet mogen gebeuren. Het staat echter los van de verbeteringen waar we naartoe gaan met de cloud. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de ingezette verbeteringen ertoe geleid hebben dat we knelpunten sneller konden identificeren en oplossen.

Betrouwbaarheid en innovatie van de cloud

Ons doel in 2024 is om binnen 20 minuten uit te kunnen wijken. Dit geeft sneller zekerheid over wanneer het systeem weer beschikbaar is en helpt jullie in de communicatie met de burger. In dit doel komen meerdere ontwikkelingen samen. Denk hierbij aan de overstap op Common Ground Haven infrastructuur en ons doel om naar continuous delivery toe te werken. Hiermee dwingen we onszelf om meer te automatiseren, meer op kwaliteit te sturen en kortere ‘feedbackloops’ te realiseren.

Wil je meer weten wat dit precies inhoudt? Daar ga ik jullie de komende periode meer over vertellen. Houd daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten. Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan in via deze link.

Neem gerust contact op

Heb je vragen over dit artikel over over de cloud? Ik hoor het graag via Jarich.Ypma@PinkRoccade.nl

Deel via: