Direct naar de content
icon search white
23 juni 2023 - Blogs

Wist je dit al over OPENburgerzaken?

Sinds begin 2023 maakt OPENburgerzaken het voor jouw gemeente mogelijk om dé stap vooruit te zetten op het gebied van efficiënte & kwalitatieve dienstverlening, waarbij een veilige aansluiting op ketenpartners centraal staat. Met OPENburgerzaken stellen we namelijk iBurgerzaken open naar haar omgeving: inwoners, gemeenten en ketenpartners. Alles op basis van de principes van Common Ground. Aniek de Vet, Product Owner van OPENburgerzaken blikt in haar blog kort terug op de afgelopen maanden aan de hand van 5 weetjes over OPENburgerzaken.

1) Wist je dat OPENburgerzaken op 7 februari 2023 live ging?

Toen ging OPENburgerzaken officieel LIVE! We vierden deze mijlpaal met de eerste groep gemeenten die live gingen: Amsterdam, Assen, Groningen, Helmond, Roermond & Oost Gelre. In maart volgde de tweede groep klanten: Coevorden, Enschede, Losser, Venlo, Tiel & Zwolle. Dat brengt de teller op 12 gemeenten die nu live zijn. Wil je een stukje sfeer proeven van zo'n livegang dag? Bekijk dan onderstaande video.

PZ Compilatie Livegang Openburgerzaken


2) Wist je dat er al 1.400 berichten onderling zijn uitgewisseld? 

1.400 berichten zijn sinds de livegang van OPENburgerzaken uitgewisseld tussen gemeenten onderling en ketenpartner. Hieronder ook een groot aantal OPENberichten. Maar wat is dat nu, een OPENbericht?

Bij sommige gebeurtenissen is het nodig om een andere gemeente op de hoogte te stellen. Bijvoorbeeld bij een erkenning geboorte waarbij de vader woonachtig is in een andere gemeente. Om deze gemeente op de hoogte te stellen, stuurt de gemeente nu een papieren akte per post naar de gemeente van de vader. Dit is foutgevoelig en kost tijd, want ook de andere gemeente moet informatie handmatig overnemen. Met OPENberichten gebeurt dit automatisch, hierdoor verbetert de kwaliteit van de BRP en zorg je voor een blije medewerker.

3) Wist je dat de kwartiermakersgroep OPENwoningcorporatie bijna start?

De afgelopen tijd zijn we druk geweest met het uitdenken van de functionaliteit voor de innovatie OPENwoningcorporatie. Dit doen we natuurlijk altijd in samenwerking met klanten. Daarom start binnenkort de kwartiermakersgroep voor deze nieuwe innovatie. Onderstaande afbeelding geeft kort weer waar OPENwoningcorporatie voor staat.

Openwoningcorporatie


4) Wist je dat de OPENburgerzaken community 25 deelnemers bevat?

Alle gemeenten die live zijn met OPENburgerzaken vormen samen de OPENburgerzaken community. Via de onlangs gestarte WhatsAppgroep maken we het voor deelnemende gemeenten mogelijk om:

  • Kennis te vergaren over ontwikkelingen, roadmap en releases
  • Je in te schrijven voor events, brainstorm- & kennissessies
  • Best practices met elkaar uit te wisselen
  • De samenwerking op te zoeken om te blijven innoveren

5) Wist je dat de innovatie OPENggd live is?

De innovatie OPENggd is live! Via een samenwerking tussen GGD Amsterdam en gemeente Amsterdam is het vanaf nu mogelijk om extra informatie in de geboorteaangifte van de gemeente te verzamelen zoals waar het kindje nu is. Doordat de GGD real time de geboorteaangifte ontvangt, kunnen zij de kersverse ouders beter van dienst zijn én voorkomen we ongewenste situaties. Een video over deze livegang is in de maak, houd daarvoor de LinkedIn pagina van PinkRoccade Local Government in de gaten.

Neem gerust contact op

Wil je meer informatie over de weetjes uit mijn blog of ben je benieuwd hoe jouw gemeente de stap vooruit kan zetten met OPENburgerzaken? Stuur mij dan gerust een mail via: Aniek.deVet@PinkRoccade.nl

Deel via:

‘Wij maken burgerzaken OPEN.’

Aniek de Vet, Productowner OPENburgerzaken
Aniek de Vet - PinkRoccade Samenlevingszaken