Direct naar de content
icon search white
28 februari 2020 - Blogs

Wetenswaardigheden maart

Engelbert Wijnhoven, Productmanager Burgerzaken vertelt in deze blog meer over iBijhouding én over de kennismakingsgesprekken die hij voerde met o.a. Evidos, Justis en gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

De tijd vliegt voorbij

De eerste 2 maanden van mijn nieuwe baan als productmanager zijn voorbij gevlogen. Een goed teken natuurlijk! Zo zijn de ontwikkelaars intensief bezig om iBijhouding te realiseren. Zoals eerder aangeven in mijn blog van januari heeft iBijhouding de hoogste prioriteit. Vanuit de kwartiermakers wordt in ieder geval positief gereageerd op de realisatie tot nu toe. En ook niet geheel onbelangrijk: we zijn nog op schema.

Verder heb ik de afgelopen weken veel interessante kennismakingen gehad, zoals een gesprek met: Justis, RVIG, Evidos en gemeente Bodegraven-Reeuwijk over uiteenlopende zaken. 

Aanvraag verklaring omtrent gedrag 
Het gesprek met Justis ging over het digitaal aanvragen van verklaring omtrent gedrag Natuurlijk Persoon. Op het internet zijn commerciële partijen actief die aanbieden het aanvraagproces voor de VOG over te nemen. Dit wordt gezien als een onwenselijke situatie. In 2020 gaat Justis het digitaal proces vernieuwen voor het digitaal aanvragen en versturen van de verklaring. iBurgerzaken zal aansluiten op dit proces als de nieuwe voorziening operationeel is. Tot die tijd kan de VOG nog worden aangevraagd via Cipers.

Verbeteren van reisdocumentenstelsel
Het overleg met RVIG ging over het verbeteren van het reisdocumentenstelsel. Vorig jaar zomer heeft Staatssecretaris Knops (BZK) een voorstel gedaan voor verbetering van het reisdocumentenstelsel (programma VRS) inclusief het Register paspoortsignaleringen (RPS). Lees er hier meer over. De komende periode gaat er dus veel veranderen, zoals het in productie nemen van een webservice voor het bevragen van paspoort signaleringen.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG) heeft begin januari ook een publicatie gedaan over wat de basisregistratie personen eigenlijk inhoudt.

‘Wist jij trouwens dat Napoleon Bonaparte in 1811 iedereen heeft opgeroepen om een achternaam te laten registreren bij het gemeentehuis?’

 

Digitale geboorte proces
Eind 2019 heeft de Koning een nieuwe wet vastgesteld waardoor de geboorteaangifte volledig digitaal kan worden afgehandeld. Samen met Evidos is er nu een oplossing die aansluit bij de dienstverleningsambities van meerdere gemeenten. Zij zorgen ervoor dat de arts, verpleegkundige of verloskundige een belangrijke rol gaan vervullen binnen de geboorteaangifte. De oplossing zijn we nu aan het implementeren bij een aantal gemeenten. Neem contact op met je accountmanager als je ook een van de eerste gemeenten wilt zijn met deze nieuwe oplossing.

Strategische sessie met gemeente Bodegraven-Reeuwijk
De strategische sessie met deze gemeente was erg interessant! In een dergelijke sessie wordt vanuit de verschillende domeinen van PinkRoccade verteld wat de ontwikkelingen zijn. Daarnaast presenteert de gemeente ook haar visie van de toekomst. Wist je dat deze gemeente een platte organisatiestructuur heeft? Dat betekent dat ze geen leidinggevenden hebben die sturing geven, maar juist een beroep doen om de verantwoordelijkheid van iedereen. 

PHOTO-2020-02-20-12-46-02.jpg

Wet Digitale overheid
De tweede kamer heeft afgelopen maand het wetsvoorstel digitale overheid aangenomen. De Wet digitale overheid heeft als doel het regelen van het veilig en betrouwbaar kunnen inloggen voor Nederlandse burgers en bedrijven bij de (semi-)overheid. Wat exact de impact gaat worden voor iBurgerzaken probeer ik in de volgende blog aan te geven. Tot dan!

 

Deel via:

‘Optimaliseren van processen dankzij innovaties met klanten en partners.’

Engelbert Wijnhoven, Productmanager
Engelbert Wijnhoven