Direct naar de content
icon search white
25 augustus 2016 - Blogs

Wetenswaardigheden Burgerzaken (sep. 2016)

De eerste twee onderwerpen deze maand: "De laatste Cipers Unix gemeenten gaan over naar iBurgerzaken".

In elke digitale nieuwsbrief van PinkRoccade Publiekszaken, vindt u voortaan een rubriek 'Wetenswaardigheden Burgerzaken' van mijn hand. In deze rubriek beschrijf ik onderwerpen als: Wat viel mij op in het nieuws? Wat vind ik goed aan deze ontwikkeling? Wat vindt PinkRoccade Local Government van een bepaalde ontwikkeling in de branche? In deze rubriek bekijk ik het nieuws met mijn Burgerzakenbril op, maar zeker ook vanuit burgerperspectief en innovaties. De ene keer zult u hier mijn mening in teruglezen, de andere keer is sec het nieuwsfeit. Veel leesplezier! 

Nieuwe innovatie: Oribi en iBurgerzaken

Fraudebestrijding is in. Ook bij de eerste inschrijving is het van belang dat de documenten niet vervalst zijn. Vandaar dat we met Oribi een hele mooie intellectuele koppeling hebben ontwikkeld. We zijn bovendien verder gegaan met een koppeling voor gezichtsherkenning. Mooie innovaties die u straks weer werkdrukvermindering brengen en fraude tegengaan. Op de GV-gebruikersdagen in oktober gaan we dit laten zien. Mocht je nu al interesse hebben, laat het uw accountmanager weten.

De laatste Cipers Unix gemeenten gaan over naar iBurgerzaken

Ook de gemeenten Velsen en Deventer zijn inmiddels live met iBurgerzaken. Komende weken gaan we nog drie gemeenten omzetten en dan zijn alle Unix gemeenten over naar onze nieuwe oplossing. En dat allemaal voordat LO 3.10 in gebruik wordt genomen. Op 19 september is er een klein feest waarbij we afscheid nemen van 30 jaar Cipers Unix. Allen proficiat met de omzetting! Mooie prestatie en we krijgen zeer veel positieve feedback over iBurgerzaken. Leuk om te horen.

1 september wordt drukke dag voor nieuwe apps

Een oproep om als kwartiermaker mee te doen aan de app iBegraafplaats en de app iVerkiezingen heeft geleid tot vele aanmeldingen. Klasse dat we veel klanten hebben die het gewoon leuk en zinvol vinden om mee te doen aan nieuwe innovaties en voorop willen lopen.

Misschien heb je de oproep gemist en wil je alsnog meedoen…. Mail me dan en ik zorg dat er contact met u wordt opgenomen.

8 Core-Kwartiermakers in co-creatie voor beheer

15 september komen ze wederom bij elkaar. Acht gemeenten hebben zich bereid gevonden om de releases vanuit gebruikerskant te testen en ook de signalen te classificeren en te prioriteren. Daarmee wederom een bewijs van mooie co-creatie. In dit geval op beheeractiviteiten.

Deze gemeenten zijn: Almelo, Asten, Ede, Haarlemmermeer, Lingewaard, Oss, Waalwijk en Zwolle.

iOverlijden staat in de spotlight

Wilt u ook graag 85% van de overlijdensaanvragen digitaal ontvangen en afhandelen?

Voorafgaand aan de regiosessies van de GebruikersVereniging (GV) gaan we hieraan aandacht geven: 'Digitale aangifte overlijden, waarom wachten?'. Ook de uitvaartverzorgers zijn uitgenodigd om te zien hoe gemakkelijk het kan zijn om digitaal aangifte overlijden te doen. Wij verwachten dat we eind 2016 een 100-tal gemeenten iOverlijden gebruiken en dagelijks de voordelen genieten.

Wordt een testomgeving Burgerzaken verplicht?

Veel gemeenten hebben een testomgeving om met name de ketentesten te doen als er een update is vanuit Burgerzaken en of de afnemende applicaties van persoonsgegevens zoals Belastingen, Vergunningen en Samenlevingszaken. Door de toenemende digitale identificaties van bedrijven (eHerkenning) en burgers (DigiD) worden de eisen van onder andere Logius verhoogd. Mijn verwachting is dat het hebben van een continue testomgeving een kwestie van tijd is. Mijn advies is dan ook hier in de begroting van 2017 rekening mee te houden. Raadpleeg uw accountmanager als u hierover vragen heeft.

DigiD testen worden door ons ontzorgd

Logius gaat met DigiD verhuizen. Een grote operatie en alle DigiD aanbieders dienen een test te ondergaan. Dus ook de gemeenten die applicaties gebruiken waar DigiD in wordt gebruikt. Voor iBurgerzaken hebben we een Pink Private Cloud test met Logius afgesproken. Dat betekent dat we voor u deze test uitvoeren zonder dat u hiervoor activiteiten hoeft te ontplooien. Wederom een mooi voordeel van de Cloud oplossing.

Reserveer uw agenda

De zomervakanties zijn voorbij. Er staan wederom vele regio-overleggen op de agenda vanuit de NVVB en uw GebruikersVereniging (GV). Daarnaast staat ook de Tribune operatie BRP weer gepland. Raadpleeg hier de data van de diverse overleggen. Tip: klik nog even op Publiekszaken, dan kunt u gerichter bekijken wat voor u relevant is.

 

Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet? Vergeet u dan niet aan te melden, zodat u deze update nooit meer hoeft te missen. Stuur bovendien deze nieuwsbrief door naar uw collega’s die wellicht de nieuwtjes ook willen weten.

Deel via: