Direct naar de content
icon search white
2 juni 2020 - Blogs

Succesvol en toekomstvast innoveren begint en eindigt met samenwerken

In mijn blog van maart sprak ik al over de beweging die is ingezet: de Common Ground beweging. De Common Ground visie heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij o.a. gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. De visie van het Publiekszaken team op het Common Ground gedachtegoed bespreek ik graag met je. Want op basis van de klantvraag keuzes maken en samen de ontwikkelingen in gang zetten -op een agile- manier, is wat mij betreft de sleutel tot succes. Ik hoor ook graag jouw visie daarop.

Burgerzaken as a Service

Common Ground is een waardevol initiatief dat bij uitstek de kans biedt om gebruikers en dienstverleners bijeen te brengen in een gezamenlijke visie en daadkrachtige en transparante uitvoering ten bate van de samenleving. Ieder vanuit het eigen specialisme en bestaansreden. Met de herinrichting van de informatievoorziening gebaseerd op lagen (niet langer op silo’s) wordt het mogelijk, om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke vraagstukken. Dat biedt kansen voor goede dienstverlening naar inwoners én bedrijven.

Vijf-lagen-model voor open data & verbindingen

Bij de ontwikkeling van iBurgerzaken (vijf jaar geleden) is al gebruik gemaakt van het zogenoemde vijf-lagen-model. Binnen dit model wordt een architectuur ontwikkeld waarmee flexibiliteit, het spreiden van risico’s en efficiency (voorkomen dat een component meer doet dan waarvoor het bedoeld is) voorop staat. Om de transitie naar keuzevrijheid en integratie naar de burger mogelijk te maken hebben we onderstaande visieplaat ontwikkeld. Voor de komende jaren zien we vooral op onze iBurgerzaken roadmap ontwikkelingen op het gebied van open data en open verbinding. Hierbij gaan keuzevrijheid en online identiteit een grote rol spelen (laag 4 en 5). 

Vijf lagen.jpg

Het werken met API's

Wij zijn voorstander van API’s en hebben rondom de toepassing ervan veel ervaring opgedaan. API’s zijn bij uitstek een manier om open data en open verbindingen te realiseren. Dat is een belangrijk uitgangspunt voor ons. 

API.png

Samen zoeken naar de juiste constructie

Wij omarmen de Common Ground ontwikkelingen en zien iBurgerzaken als een open platform. De noodzaak van samen innoveren op dit gebied is hoog. Innovaties en wetgeving verlopen namelijk steeds sneller en vormen het risico om achter te blijven. Succesvol en toekomstvast innoveren begint en eindigt met samenwerken. En dat is precies wat we gaan doen!

Ik nodig je uit voor een korte digitale brainstorm

Ik hoor graag waar jouw wensen en/of behoeften zitten binnen het burgerzakendomein op het gebied van Common Ground. Een korte digitale brainstorm lijkt mij daarvoor perfect. Stuur mij een mail en dan plan ik het met je in. Zo zetten we de ontwikkelingen samen in gang, op een agile manier helemaal conform de Common Ground gedachte.

Deel via: