Direct naar de content
icon search white
23 juni 2020 - Blogs

Robuustheid van de iBurgerzaken cloud | Blog 1

Robuustheid: een mooi woord, dat letterlijk betekent: in hoeverre een systeem of applicatie gevoelig is voor storingen van buitenaf. Ron van den Enden, Enterprise Architect bij Publiekszaken vertelt er in dit blog meer over. Dit is tevens de aftrap van een reeks met blogs, waarin Ron de robuustheid van de iBurgerzaken cloud onder de loep neemt. 

Drie jaar geleden reed ik op de A2 naar een afspraak in een spiksplinternieuwe auto die nog net geen 2 weken oud was. Ineens hoor ik een hoop gepiep: een indicator op dashboard meldde doodleuk dat de band rechtsachter lucht verloor.

In de verte zag ik een parkeerplaats, waar ik naartoe reed om de band te onderzoeken. En ja hoor, meteen de dader gevonden: een flinke spijker had zich in mijn achterwiel genesteld. Vervelend dacht ik...maar gelukkig heb ik hier rekening mee gehouden bij de aanschaf van de auto. Ik heb gebruik gemaakt van de optie 'ruimte besparend reservewiel'. Vol goede moed vervang ik de band en rijd ik daarna naar de garage om de lekke band te laten repareren. Ik kom te laat op mijn afspraak, maarja: safety first!

Ron van den Enden, Enterprise Architect

‘Achteraf gezien komt hier een stukje beroepsdeformatie om de hoek kijken. Ik ben cloudarchitect en het eerste wat je leert: ga ervan uit dat iets stuk gaat én zorg ervoor dat je een alternatief hebt.’

Ik hoor je denken, wat heeft dit met de robuustheid van de cloud te maken?
In één woord: alles! Stel nu dat het reservewiel lek was, of de kruissleutel waarmee de bouten van het wiel los gemaakt moeten worden brak, of…

Een storing in de cloud
Op 8 mei 2020 hebben we helaas een flinke storing gehad in de cloud waarbij een groot aantal gemeenten iBurgerzaken -te lang- niet kon gebruiken.

Wat was er aan de hand? Op die dag hebben we te maken gehad met én een lekke band én met een reservewiel dat stuk was. De lekke band was de omgeving waar de storing optrad. Het reserve wiel was de uitwijkomgeving waarvan de opstart teveel tijd in beslag nam. Uiteindelijk hebben we met tijdverlies de storing kunnen verhelpen.

Verbetermethode Plan-Do-Check-Act
Zodra de zaken niet lopen zoals ze zouden moeten, gaat het iBugerzaken team altijd aan de slag volgens de kwaliteitscirkel van William Edwards Deming.
Deze cirkel beschrijft 4 activiteiten: Plan-Do-Check-Act die worden toegepast om de kwaliteit te verbeteren. Lees hier meer over deze methode.

PDCA_Circle_Borging.png

Verbeterprogramma robuustheid cloud
Bij de onderdelen Check & Act hebben we samen met onze partner KPN (en zij met hun partner VMware) de storing doorgenomen. Daarnaast zijn de dieperliggende oorzaken vastgesteld én verbeterpunten benoemd. Met deze verbeterpunten hebben we het startsein gegeven voor het 'Verbeterprogramma robuustheid cloud'.

De speerpunten van het programma zijn:

  1. Impact van een storing verkleinen
  2. Uitwijkomgeving robuuster maken
  3. Het versnellen van de daadwerkelijke uitwijk
  4. Het onderzoeken van de mogelijkheid van een tweede uitwijkomgeving

Blijf mijn blog volgen en stel gerust je vragen
In mijn volgende blog zal ik bovenstaande punten verder uitleggen. Ook houd ik jullie op de hoogte van onze vorderingen om de robuustheid van de iBurgerzaken cloud te verbeteren. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur mij dan een e-mail via: Ron.vandenEnden@PinkRoccade.nl

Deel via:

‘Techniek: mijn zorg, jullie voordeel!’

Ron van den Enden, Enterprise Architect
PinkRoccade_0667.png (1)