Direct naar de content
icon search white
3 september 2021 - Blogs

OPENarchitectuur, OPENburgerzaken, Common Ground en Haven

Je kent ze vast... de blogs van Ron van den Enden (Enterprise Architect) over de robuustheid van de iBurgerzaken cloud. In oktober volgt weer een nieuwe update. Nu snijdt hij eerst een ander interessant onderwerp aan: namelijk Common Ground en welke rol OPENarchitectuur, OPENburgerzaken en Haven daarbinnen spelen. Zijn deze onderwerpen wat jou betreft iets té technisch? Laat je niet afschrikken! Ron is de beste in technische verhalen omzetten in begrijpelijke taal ;) 

Eerste technische verkenning 

De afgelopen maand voerde het team van Cloud Development een technische verkenning uit. Hiermee wilden we weten wat er komt kijken bij het werkend krijgen van een van onze applicaties in een zogenoemde Kubernetes omgeving

Voor de test hebben we onze applicatie “Parkeervergunningen/Regie op eigen gegevens” gebruikt. Het team is met deze applicatie aan de slag gegaan om deze in de Kubernetes omgeving van Microsoft Azure werkend te krijgen. Hierbij gold de strikte voorwaarde dat de op te leveren omgeving moet voldoen aan de Haven standaard vanuit Common Ground. Het is uiteindelijk een mega interessant project geworden, met succes afgerond. Het uiteindelijk doel is meer dan gehaald:

  • We kregen het snel aan de praat in de Kubernetes omgeving;
  • De omgeving is goed ingericht en succesvol getoetst met de Haven Compliancy Checker;
  • Het was een leerzaam traject voor het hele team.

Als kers op de taart hebben we goede contacten opgebouwd met VNG (Common Ground/Haven) en de organisatie achter Demodam.nl. Nu vraag je je misschien af waar Demodam.nl ineens vandaan komt? Dit heeft alles te maken met de onderstaande nieuwe ontwikkeling.

Nieuwe applicatie OPENdashboard

In het kader van OPENburgerzaken zal OPENdashboard ontwikkeld worden. Dit is een applicatie met 2 componenten:20210901 Plaatje 1.pngComponent 1 (Statistiek informatie)
Het 1e component (rechtsboven in de afbeelding) wordt uitgebreid met een REST API: om statistische informatie op te vragen. Voor de leken onder ons: een API is een interface dat ontworpen is om gebruikt te worden door andere systemen om te koppelen met de applicatie. In ons geval zijn dat andere systemen die graag gebruik willen maken van de statistische informatie uit iBurgerzaken.

Component 2 (OPENdashboard)
Het 2e component (links in de afbeelding) is een voorbeeld programma dat gebruikt maakt van die REST API en dat de opgevraagde gegevens toont. Dit component zal open source worden ontwikkeld. De component zal geschikt zijn om te worden gedeployed in een Kubernetes omgeving die Haven compliant is. Tevens zal deze component beschikbaar gemaakt worden binnen demodam.nl

Intreden van API Management

Om het werken met API's mogelijk te maken, is API Management toegevoegd aan omgevingen voor OPENburgerzaken én iBurgerzaken. Met deze management laag wordt het mogelijk om op gecontroleerde en veilige wijze volgens gangbare open standaards gebruikt te maken van API's. Bij deze open standaarden moet je overigens denken aan bijvoorbeeld de “Open API Specification”.

Ontwikkelingen binnen OPENarchitectuur

Gelijktijdig met de applicatie OPENdashboard legt PinkRoccade Publiekszaken het fundament voor de nieuwe OPENarchitectuur. Dit is de architectuur voor applicaties binnen OPENburgerzaken. 3 kenmerken van deze architectuur zijn:

  1. Ondersteunt het gedachtegoed Common Ground;
  2. Het past open standaarden toe zoals OAuth 2.0 om een goede beveiliging te waarborgen;
  3. Maakt gebruik van de principes van micro service architectuur om eenvoudiger en sneller applicaties te ontwikkelen.

Brain Bending Challenge

Een nog openstaand vraagstuk (vandaar Brain Challenge) bij OPENarchitectuur is hoe om te gaan met het “niet instrumentele” deel van een cloud propositie? Een stukje uitleg: de cloud waarin een oplossing wordt aangeboden bestaat feitelijk uit 2 delen. Het 1e deel (deployment model) omvat de techniek van de cloud. Techniek waarmee het mogelijk is om een of meerdere applicaties in een cloud te kunnen exploiteren. In Common Ground termen is dit een Kubernetes omgeving die aan de Haven standaard voldoet.

Het 2e gedeelte is minstens zo belangrijk. Het betreft het beheersmatige gedeelte van de cloud. Dit omvat een breed scala van activiteiten, tools, procedures en personeel. Feitelijk alles dat nodig is om de cloud veilig, stabiel en tegen zo laag mogelijke kosten operationeel te houden. Onderstaande afbeelding geeft een overzicht van de veelheid aan onderwerpen hierbinnen:

20210901 Plaatje 2.png


Blijf mijn blogreeks volgen en stel gerust je vragen

De komende blogs zal ik verslag blijven uitbrengen over de voortgang van  project voor de verbeteren van de stabiliteit van de cloud. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur mij dan een e-mail via: Ron.vandenEnden@PinkRoccade.nl.

Deel via:

‘Techniek: mijn zorg, jullie voordeel!’

Ron van den Enden, Enterprise Architect
PinkRoccade_0667.png (1)