Direct naar de content
icon search white
13 september 2021 - Blogs

iBurgerzaken releaseplanning 4.3 en 4.4: een visuele inkijk

Als Product Owner draait het altijd om prioriteren. Je moet alle mogelijke doorontwikkelingen tegen elkaar afwegen en de kostbare ontwikkeltijd zo goed mogelijk inzetten. Eén van de tools die we hiervoor gebruiken is een Minimum Viable Product (MVP). Hieronder vertel ik je hoe we dat toepassen, en natuurlijk neem ik je ook in tekst en beeld mee naar de iBurgerzaken release 4.3 en 4.4.

Minimum-Viable-Product-denken

Een Minimum Viable Product (MVP) is een zo minimaal mogelijke versie van een product, die zo vroeg mogelijk wordt uitgerold en écht wordt gebruikt. Dat doen we om zo snel mogelijk feedback te krijgen en dus te weten wat de belangrijkste vervolgstappen zijn.

Wij ontwikkelen zoveel mogelijk op deze manier. De ervaring leert dat gebruikers door iets écht te gebruiken, de beste ideeën geven over hoe het product doorontwikkeld moet worden om de meeste meerwaarde te leveren. Hiermee verkleinen we de kans dat om dingen te ontwikkelen waar je als gebruiker niet op zit te wachten. Gebeurt dit wel, dan gaat ontwikkeltijd verloren. En die is schaars!

Het is de kunst om te bepalen wat wel en wat geen onderdeel is van een MVP. Voorbeeld: voor de terugmeldvoorziening (TMV) hebben we besloten dat de MVP in iBurgerzaken in ieder geval TMV-portaal vervangend moet zijn. Is dit er, dán ligt de weg open voor mooie procesverbeteringen, zoals het automatisch aanmaken van zaken en het integreren met iOnderzoek-processen. En ondanks dat die functionaliteit eigenlijk geen onderdeel meer is van de MVP, kun je het ‘MVP-denken’ ook weer op deze doorontwikkelingen toepassen.

In release 4.3 planden we de volgende ontwikkelingen

iBurgerzaken release 4.3 besloeg 3 ontwikkelsprints van 2 weken. In mijn vorige blog lees je wat we gepland hadden.

  • Team Newton heeft de servicebus uitgebreid met automatische tests. Voor iVerblijf & Adres willen we nog meer marktsignalen oppakken, dus daar gaan we in 4.4 nog mee door. Als extraatje hebben we de export financiële gegevens uitgebreid met VOG-gegevens. Daarmee wordt een overstap naar iBurgerzaken voor de VOG nog fijner.
  • Team Bonaparte heeft de belangrijkste onderdelen van de planning gerealiseerd. Een mooie toevoeging is het automatisch toevoegen van een toestemmingsverklaring bij de aanvraag van een reisdocument door een minderjarige.
  • Team Da Vinci heeft het Common Ground initiatief voor waardepapieren onderzocht, maar helaas was dit niet in productie te nemen. Voor het beschikbaar stellen van een applicatie op Haven zijn wel de eerste stappen gezet. Voor iVerkiezing hebben we de koers een beetje bijgesteld en hebben we eerst het gebruik van het mutatiebestand verbeterd. 

Release 4.3 is bijna beschikbaar voor alle gemeenten

Release 4.3 staat vanaf 7 september bij onze early adopter-gemeenten en is vanaf 27 september beschikbaar voor al onze klanten. De releasenotes lees je hier.

In release 4.4 plannen we de volgende ontwikkelingen 

Voor iBurgerzaken release 4.4 hebben we 3,5 ontwikkelsprints. Van release 4.4 is de eerste sprint pas nét begonnen, dus gaan we nog zien of we onderstaande planning volbrengen. 

Release 4.4 | Team Newton

Team Newton gaat de door de kwartiermakers hoog geprioriteerde marktsignalen voor iVerblijf & Adres realiseren. Daarnaast gaan we naast SMS via Spryng en CM, ook MessageBird ondersteunen. Tot slot ronden we de MVP voor TMV af.

74068063-72b6-4daf-b793-7cc31d37d868.png

Release 4.4 | Team Bonaparte

Team Bonaparte gaat aan de slag met de koppeling Register Paspoort Signaleringen (Verbeteren Reisdocumentenstelsel) en gaat door met de start die we voor reisdocumenten hebben gemaakt in Actualiseren persoonslijst. Hiervoor gaan we ook een terugkoppeling organiseren met de kwartiermakers. Als laatste grote onderwerp het proces adresonderzoek met de bestuurlijke boete en het automatisch afsluiten als de hoofdbetrokkene is verhuisd naar een andere gemeente.

ff0175a4-c307-4e41-b23a-a6671c0a02ed.png

Release 4.4 | Team Da Vinci

In release 4.4 heeft team Da Vinci bekende onderwerpen op het programma. Voor OPENburgerzaken werken we aan OPENgeboorte en OPENdashboard. Met iVerkiezing voeren we diverse verbeteringen door met betrekking tot de performance en voor iVerblijfsobject zorgen we ervoor dat de laatste gebeurtenissen van het BAG 2.0 Digilevering koppelvlak correct geanalyseerd worden.

e2a54410-2c87-480d-b35e-632dec619b8b.png

Naar welke ontwikkeling kijk jij het meest uit?

Ik hoor het graag van je! Neem ook gerust contact met mij op als je vragen hebt over mijn blog. Ik ben te bereiken via: Michelle.Meekes@PinkRoccade.nl

Deel via: