Direct naar de content
icon search white
3 juni 2021 - Blogs

iBurgerzaken releaseplanning 4.1 en 4.2: een visuele inkijk

Software ontwikkelen draait veel méér om mensen en interactie dan je zou denken. Hoe beter een ontwikkelteam op elkaar is ingespeeld, hoe beter het lukt om toegevoegde waarde te leveren. Maar, elk stuk functionaliteit kost ook ‘iets’. In de scrum-methodiek zijn dat zogenoemde story points. In dit blog leg ik je uit wat dat zijn. iBurgerzaken release 4.1 en 4.2 komen uiteraard ook uitgebreid aan bod, zowel in tekst als beeld.

Complexiteit schatten van een nieuw stuk functionaliteit

Met story points geef je aan een nieuw stuk functionaliteit, een ‘story’, een bepaalde complexiteit mee. Deze waarde schat het ontwikkelteam zélf, nadat ze hebben bepaald wat er grofweg moet gebeuren. De waarde kan variëren van 0.5, 1, 2, 3, 5, 8 tot zelfs oneindig.

Er wordt expres géén gebruik gemaakt van schattingen in uren of dagen: elke ontwikkelaar is anders en het werk wat gedaan wordt is nou eenmaal complex. De één realiseert iets in een uur, terwijl de andere persoon er misschien langer dan een dag mee bezig is. Alles draait dus om het hebben van een stabiel team met een vaste groep mensen met aanvullende competenties.

Tijdens het plannen van de sprint bepaalt een ontwikkelteam welke stories er in de sprint passen. Van story points weten op basis van het verleden namelijk we hoeveel het team er ongeveer kan realiseren in één sprint. Zo vullen we een sprint! 

In release 4.1 planden we de volgende ontwikkelingen

iBurgerzaken release 4.1 besloeg 3 ontwikkelsprints van 2 weken. In mijn vorige blog lees je wat we gepland hadden.

Team Newton heeft zich binnen iVerblijf & Adres in 4.1 voornamelijk gefocust op de Engelstalige burgerview en nog geen andere marktsignalen opgepakt. De RvIG heeft in samenspraak met de leveranciers besloten dat fase 1 van het Verbeteren Reisdocumentenstelsel (VRS) project van RvIG is opgeschoven naar het 4e kwartaal van dit jaar. De rest van de planning is aardig gelukt!

Voor Team Da Vinci is release 4.1 ook een mooie release geweest. De onderwerpen die gepland waren zijn namelijk allemaal gelukt. Doordat er een goede voorbereiding is geweest op het BAG 2.0 Digilevering koppelvlak kunnen we direct met release 4.2 starten met het ontwikkelen van deze functionaliteit.

Release 4.1 is bijna beschikbaar voor alle gemeenten

Release 4.1 staat sinds 24 mei bij onze early adopter-gemeenten en is vanaf 11 juni beschikbaar voor al onze klanten. De releasenotes lees je hier.

In release 4.2 plannen we de volgende ontwikkelingen 

Voor iBurgerzaken release 4.2 hebben we 3,5 ontwikkelsprints. Van release 4.2 is de eerste sprint pas nét afgelopen, dus gaan we nog zien of we onderstaande planning volbrengen. 

Release 4.2 | Team Newton

Team Newton gaat verder met de ontwikkeling van de terugmeldvoorziening (TMV) in iBurgerzaken. Maar nog belangrijker is het zorgen dat iBurgerzaken wordt aangesloten op de nieuwe BAG 2.0 koppeling voor adresbevragingen. Voor de rest van de tijd zal er voornamelijk worden gewerkt aan iVerblijf & Adres marktsignalen, waar zeker ook de Engelstalige burgerview nog aandacht vergt. Én we gaan zorgen dat nieuwe iBurgerzaken gemeenten kunnen beginnen met een goed gevulde werklijst voor eerste inschrijving en hervestiging.

MicrosoftTeams-image (11).png (1)

Release 4.2 | Team Bonaparte

Team Bonaparte gaat zorgen dat nieuwe iBurgerzaken gemeenten kunnen beginnen met een goed gevulde werklijst voor adresonderzoeken én persoonsonderzoeken. Ook wordt er verder gewerkt aan de ontwikkeling van het nieuwe proces in de app iOnderzoek: persoonsonderzoek. Daarnaast wordt het kunnen exporteren van financiële gegevens afgerond. Tot slot werken we aan een performanceverbetering op de batchservers voor rijbewijs en reisdocumenten en ronden we LO3.14 wijzigingsvoorstel 15: Deelresultaat adresonderzoek af.

MicrosoftTeams-image (12).png

Release 4.2 | Team Da Vinci

Team Da Vinci werkt in OPENburgerzaken aan een vooruitdenken scenario voor het aanvragen van een parkeervergunning direct vanuit je verhuizing: proactieve dienstverlening op basis van life events. Ook wordt de volgende stap gezet voor iVerblijfsobject, zo wordt onder andere vanaf 4.2 overgestapt op het BAG 2.0 Digilevering koppelvlak zodat de pilot met dit nieuwe koppelvlak kan starten. Hopelijk met goed resultaat zodat de Digilevering koppeling vanaf release 4.3 breed uitgerold kan worden. Tot slot werkt het team aan een aantal verbeteringen rondom iVerkiezing, om te zorgen dat volgende verkiezingen nog beter worden ondersteund.

MicrosoftTeams-image (13).png

Naar welke ontwikkeling kijk jij het meest uit?

Ik hoor het graag van je! Neem ook gerust contact met mij op als je vragen hebt over mijn blog. Ik ben te bereiken via: Michelle.Meekes@PinkRoccade.nl

Deel via: