Direct naar de content
icon search white
4 maart 2019 - Blogs

De kracht van eigenaarschap

Eigenaarschap creëren is een van de mooiste dingen die je als leidinggevende voor je medewerker kunt doen: hij gaat resultaten behalen, die tot nu toe bij lange na niet gerealiseerd werden. Hoe groter het gevoel van eigenaarschap, hoe meer iemand zich verantwoordelijk en betrokken voelt om zijn werk goed uit te voeren. Ruimte krijgen en niet steeds beperkt worden door allerlei regels en mensen die over je schouder meekijken, wie wil dat nou niet?

Outputgericht werken

Om meer eigenaarschap te geven, moeten medewerkers volledige verantwoordelijkheid voelen voor datgene waar zij voor aan de lat staan en hun talent vol kunnen inzetten. Dat kan door het gesprek te voeren over de te behalen resultaten en het stellen van kaders.

Sturen op output niet op input, dat is – gek genoeg – de beste manier om vrijheid te geven aan je medewerkers. Dat voorkomt dat medewerkers (vaak) weerstand voelen. Dat biedt echte vrijheid en erkenning van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun resultaten. Zo kunnen ze betrokkenheid tonen en zelfstandig werken. Kortom, medewerkers kunnen ‘echt’ ondernemerschap tonen en krijgen (lees: ervaren) daarvoor de ruimte.

Een kwestie van geven of nemen?

Afgelopen maand kenden we een spannende tijd met iVerkiezing. En “het team” zorgde zelf dat elke klant geholpen werd: Product Champ en Productspecialisten. Over de Product Champs schreven we al eerder; degene die de leiding heeft over de ontwikkeling van een nieuw product of nieuwe dienst. Productspecialisten kennen we sinds dit jaar op diverse afdelingen binnen de organisatie: Consultancy, Development en Kenniscentrum. Dit zijn personen die zich echt vastbijten in een applicatie en het proces alsook de marktsignalen en bugs door en door kennen. En samen staan ze – als team – klaar op het moment dat het er echt om spant. En uiteraard kennen we daarvoor binnen PinkRoccade Publiekszaken een beloningsmethodiek, want het vraagt toch wel iets (extra’s) van ze.

Ook hebben we sinds afgelopen maand een derde ontwikkelteam: team Care naast de teams Core en Edge. Zo kunnen we gericht inspelen op diverse klantvragen: van het oppakken van incidenten en doorontwikkeling naar ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten/apps. Maar nog belangrijker, zo ontstaat er eigenaarschap. Een mooi initiatief vanuit Michelle Meekes, sinds kort de scrummaster van team Care, is de recente Innovatieweek; een week waarin medewerkers zelf mogen kiezen waaraan ze werken. Even weg uit de tijdsdruk die Scrum continu met zich meebrengt. En even doen “waar je zin in hebt”. Vrijdag 22 februari toonden de ontwikkelaars waar ze zoal aan gewerkt hadden in de eerste Innovatieweek en de resultaten overtreffen echt mijn verwachting!

Niet duiken, maar doen!

Eigenaarschap ontwikkelen bij anderen betekent ook zelf eigenaarschap laten zien. Zelf het voortouw nemen. Hand in eigen boezem steken als er een keer iets niet helemaal loopt zoals je had verwacht. En altijd opbouwend aanspreekbaar zijn voor de resultaten en het gedrag dat je zelf laat zien.

Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik bergen kan verzetten! Tenminste als ik me uitgedaagd, betrokken en verantwoordelijk voor iets voel. Als ik dat eigenaarschap ervaar. En dat ik geneigd ben om te duiken als ik me niet betrokken of geïnspireerd voel. Dan kan ik iets maanden uitstellen of er uren over doen. En ja, ik weet het, het levert me zoveel op om juist dan door mijn eigen weerstand of zelfs angst heen te gaan. Vaak valt het enorm mee en geeft het me juist een boost energie en het gevoel regie te hebben. En juist dat hopen we aan onze medewerkers mee te geven door eigenaarschap binnen PinkRoccade Publiekszaken zo krachtig neer te zetten.

Deel via: