Direct naar de content
icon search white
24 juni 2024 - Blogs

Aanpassingen RooO

In dit artikel geven we een update over Regeling opvang ontheemden Oekraine (RooO).

De aanpassingen in de RooO zijn nog niet definitief

De afgelopen weken krijgen wij met regelmaat vragen over de aanpassingen in de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) die aanstaande zijn. De wetgever geeft aan dat gemeenten vanaf 1 juli 2024 kunnen werken met een inlichtingenplicht en terugvorderingen van de RooO. Ook het opleggen van eigen bijdragen is opgenomen in de voorgestelde wijzigingen. De gemeente legt dan een eigen bijdrage op aan een ontheemde die nog wel gebruik maakt van de gemeentelijke opvang, maar geen leefgeld meer krijgt omdat hij werk heeft.

We passen geen software aan als de regeling niet vastgesteld is

Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben we zelfs de afspraak dat er minimaal 6 maanden tussen de vaststelling van de regels en de invoering zit. Deze periode hebben wij als softwareleverancier minimaal nodig om aanpassingen te doen. Doordat nog niet vaststaat dat deze regels van kracht worden per 1 juli 2024 kunnen we op dit moment nog geen aanpassingen doen. Wel geeft het ministerie al aan dat gemeenten een transitieperiode hebben van 6 maanden. Uiterlijk 1 januari 2025 moet de gemeenten volgens de nieuwe regels werken. Het opleggen van een eigen bijdrage wordt dan bijvoorbeeld een verplichting voor gemeenten.

We streven het leveren van een oplossing in dit najaar

Als de regelgeving daadwerkelijk per 1 juli 2024 is vastgesteld, dan werken we de oplossing uit. Het leefgeld kun je al intrekken, of gedeeltelijk intrekken. Dit doe je door de inkomsten geheel of gedeeltelijk op te voeren. Of met een einddatum te werken. De oplossing die we leveren zal vooral op het onderdeel van het opleggen en het innen van de eigen bijdrage zitten. Als er ontwikkelingen zijn dan brengen we je hiervan op de hoogte. Dit doen we via TopDesk of via een volgende nieuwsbrief.

 

Deel via:

‘Software moet de mens centraal stellen’

Robin Hutten, Businessanalist CiVision Samenlevingszaken
Robin Hutten - PinkRoccade Samenlevingszaken