Direct naar de content
icon search white
29 december 2016 - Blogs

5 redenen om vooruit te blikken

“Dit jaar hoef ik geen terugblik, ik wil een vooruitblik”, zegt Rumag heel mooi. Waarom zou je – enkel – op het einde van het jaar gaan terugblikken? Je verandert het verleden immers toch niet. En de lessen die je al veel eerder had kunnen leren pas je wellicht te laat toe… Vandaar dat ik nu alvast onderstaande tips deel. Kijk jij mee vooruit?

Vooruitblik.jpg

Tip 1: Kijk alvast naar de feestdagen 2017!

“We komen er dit jaar slecht vanaf”, heb ik al vaak gehoord de afgelopen dagen. En het klopt op zich, want om echt de ouderwetse kerstvakantie te kunnen vieren, moeten we dit jaar zelf behoorlijk wat vrije dagen (9) inleveren. Het is ook waar dat ze het in België een stuk beter hebben dit jaar. Want daar hebben werknemers recht op tien betaalde feestdagen. Daarom krijgen ze daar dit jaar 2 vervangingsdagen. Het zij zo…ik kijk liever vooruit en geniet alvast van de gedachte dat de feestdagen in 2017 direct na het weekend vallen!

Tip 2: Begin nu met het verbeteren van je dienstverlening!

De BRP (Basisregistratie Personen) is al meerdere malen uitgesteld. En tijdens de laatste Tribune Operatie BRP is er zelfs geen startdatum meer genoemd… Voor veel gemeenten is dit géén reden om te blijven wachten. Meer dan 125 gemeenten maken de keuze om hun dienstverlening nu naar het volgende niveau te brengen. En daarmee in te spelen op de vraag van de burger om vanuit huis diverse burgerzakenprocessen te kunnen uitvoeren. Bovendien ontstaat door selfservice voor en door burgers een werkdrukvermindering aan de gemeentekant. Ben jij al bezig met je oriëntatie of wacht jij op de BRP?

Tip 3: Voorkom drukte bij Burgerzaken!

Bij menige gemeente is er extra drukte bij Burgerzaken in de laatste maanden van 2016. Dit komt doordat er vijf jaar geleden in korte tijd meer identiteitskaarten en paspoorten werden aangevraagd en dat deze cyclus zich nu herhaalt. Een aantal gemeenten, waaronder Oost Gelre, kiest ervoor om – zelfs tijdens de kerstvakantie – de balies extra te openen. Almelo koos er als eerste gemeente voor het digitale kanaal open te stellen… Hoe bereid jij je voor op de volgende rijbewijs- of reisdocumentencyclus?

Tip 4: Haal eruit, wat erin zit!

Op zich heb je niets te klagen. Het gaat goed op het werk en haalt best voldoening uit wat je doet. Werken met iBurgerzaken – een gebruiksvriendelijke applicatie, die zorgt voor een vermindering van de werkdruk én tevreden klanten – draagt daar zeker aan bij. En toch knaagt er iets…

Is dit het nu echt? Haal je alles eruit wat er in zit? Bij andere gemeenten zie je selfservicepercentages van meer dan 70% of zelfs meer dan 90% voorbij komen, terwijl jouw gemeente die echt niet haalt… Hoe ga je dat aanpakken? Houd ogen en oren open, want in 2017 komen er workshops om dit voor elke gemeente een haalbare kaart te maken!

Vooruitkijken.jpg

Kortom: Ben klaar voor morgen! (tip 5)

Zie jij ook de ontwikkelingen van morgen? Hoe we samen de communicatie én de dienstverlening aan burgers en bedrijven kunnen verbeteren? Hoe we de selfservicepercentages van iBurgerzaken flink verhogen?

Ook in 2017 ga ik graag samen op zoek naar nieuwe oplossingen en mogelijkheden om aan deze en andere uitdagingen vandaag invulling te geven. Ik ben graag klaar voor morgen! Jij ook?

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)