Direct naar de content
icon search white

Maak een software-implementatie-proces

iRelease.jpg
thema icon
thema Aansturing
App Samen Verder
#177

Iedereen en (functioneel) applicatiebeheerders in het bijzonder kent ze, releasenotes. Ze zijn het logische gevolg van nieuwe versies van applicaties (releases) zoals iBurgerzaken. Ze bevatten een beschrijving van de bug fixes en nieuwe en gewijzigde functionaliteiten. Vroeg of laat moeten ze doorlopen worden om te bepalen wat de impact is van deze nieuwe release. Software-implementatie is een proces van goedkeuring en integratie van software. Het vraagt om een goeddoordachte inbedding in je bedrijfsprocessen want daarmee voorkom je onrealistische verwachtingen, onverwachte gevolgen en gefrustreerde medewerkers.

Softwareaanpassingen te lezen in releasenotes

Softwareaanpassingen stellen gemeenten in staat hun bestaande processen te optimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren en hogere efficiëntieniveaus te bereiken. Bij een juiste implementatie en inrichting van een nieuwe release tenminste. Elke nieuwe release brengt daarnaast wellicht ook onverwachte gevolgen, geplande en ongeplande risico’s en mogelijk zelfs onverwachte fouten met zich mee. Een softwareleverancier kan namelijk niet 100% rekening houden met jouw inrichting (configuratie). Laat staan hoe jij de applicatie gebruikt of welke integraties met andere applicaties je hebt.

Een proces rondom software-implementaties

Software-implementatie is een noodzakelijk proces van goedkeuring en integratie van software. Het vraagt om een goeddoordachte inbedding in je bedrijfsprocessen: Allereerst is het belangrijk om als applicatiebeheerder bij een gemeente tijdig de releasenotes te beoordelen. Om vervolgens samen met je key-users te bepalen wat je wel/niet wilt configureren en welke impact jullie verwachten. Om daarna in jouw (test)omgeving de nieuwe software met de gekozen instellingen te testen. En om waar nodig in je productieomgeving de werkbeschrijvingen aan te passen, uiteraard ruimschoots voor livegang.

gemeente Bronckhorst

Bonustip: Neem deel aan iRelease

Herken jij dat ook? Er komt een nieuwe iBurgerzaken release aan en je wilt er het liefst direct mee aan de slag, helemaal in lijn met je procesbeschrijving. Door de drukte vind of maak je daar alleen niet – altijd – voldoende tijd voor. Neem daarom bij elke release deel aan iRelease: doorloop samen met een consultant van PinkRoccade Publiekszaken én een aantal collega-gemeenten de nieuwste functionaliteiten en wijzigingen, online. Eerst nemen we de wezenlijke veranderingen en nieuwe functionaliteiten door. Daarna ondersteunen we je direct met de bijbehorende werkzaamheden. Acties voer je onder begeleiding van onze consultant namelijk direct door binnen jouw eigen iBurgerzaken-omgeving.

Trees Jansen, functioneel applicatiebeheerder bij gemeente Bronckhorst

‘Wat iRelease extra leerzaam en interactief maakt is dat je de sessie volgt met andere gemeenten. Je leert veel van elkaars aanpak. Mijn advies aan gemeenten die overwegen deel te nemen; gewoon doen en neem als het kan een collega mee. Zo spreid je kennis en kan je makkelijker elkaars taken overnemen als dat nodig is.’

 

Deel via:

‘Samen kom je verder door processen te optimaliseren.’

Sonja van den Bosch, Consultant
PR_211105_2929_AS - Copy.png (1)