Direct naar de content
icon search white

Zet key-users in

key-g77beecb90_1920.jpg
thema icon
thema Aansturing
App Samen Verder
#177

Zet key-users in
De invoer van iBurgerzaken en het verhogen van selfservicepercentages hebben ook impact op de rol van de medewerkers. Zo’n rolverandering kost tijd, het gaat immers ook over houding en gedrag. Temeer omdat niet iedereen houdt van veranderen en sommigen hier zelfs sceptisch tegenover zullen staan. Daarentegen zijn er ook medewerkers die verandering als iets positiefs ervaren; als een kans, als een manier om bij te leren en te groeien binnen hun functie. Wat kun je leren van andere gemeenten die hier al mee aan de slag zijn gegaan?

Zet in op kennis(ver)deling met key-users

Op de hoogte blijven van alle wensen/vragen die binnen je organisatie spelen is geen gemakkelijke klus. Daarom zetten steeds meer gemeenten key-users in. Deze user is het aanspreekpunt voor het team en zorgt mede voor een stukje kennis(ver)deling en kruisbestuiving tussen afdelingen, teams én de softwareleverancier. Vaak is deze persoon iemand uit het team die geïnteresseerd is in de tool, het leuk vindt om over processen na te denken én goed kan overleggen en uitleggen.  

Gemeente Midden-Groningen

Het maximale (of méér) uit iBurgerzaken halen is een veelgehoord doel binnen gemeenten. Via onder andere het Samen Verder optimalisatietraject wordt er concreet naar dit doel toegewerkt. Zo ook binnen gemeente Midden-Groningen. Voor gemeente Midden-Groningen betekende dat vooral inzetten op kennis(ver)deling en daarmee de kwetsbaarheid van het team verkleinen. Harry Siebring, Kwaliteitsmedewerker contactplein bij gemeente Midden-Groningen vertelt:

‘Per cluster (balie, backoffice, BRP) hanteren we nu één key-user. Deze user is betrokken bij veel processen, signaleert dingen, koppelt terug en ontwikkelt een stuk specialisme. Teamleden kunnen bij de key-user terecht voor vragen of problemen. De key-user staat vervolgens in contact met PinkRoccade via bijvoorbeeld TOPdesk of de VIPchat. Deze kennis(ver)deling zorgt nu al voor een veel groter daagvlak, het is een fijne werkwijze voor ons en raden wij andere gemeenten zeker aan.’

 

 

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)