Direct naar de content
icon search white

Controle briefadres biedt overzicht gegevens complete zaak

controle briefadres.jpeg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iOnderzoek
#198

BRP essentiële basis

Het belang van een correct adres bij de juiste persoon gaat verder dan gemeentelijke dienstverlening zoals een paspoortaanvraag of kunnen stemmen bij verkiezingen. Het kan zelfs van levensbelang zijn, bijvoorbeeld als inwoners moeten worden gewaarschuwd of opgespoord bij een ramp. Daarvoor moet de overheid haar zaken op orde hebben, maar heeft de inwoner ook zijn verantwoordelijkheid. Een juist adres in de BRP is belangrijk: voor inwoners én overheid.

Compleet en pro-actief

Binnen de app iVerblijf & Adres werkt de gemeente Breda actief met de functie ‘controle briefadres‘. Hiermee voorkomt de burgerzaken medewerker een adresonderzoek waarmee tijd wordt bespaart.

“Met ‘controle briefadres’ kun je efficiënt en met alle gegevens op een rij zorgen voor een effectieve manier van werken en bovendien heb je hiermee tevens een goede basis voor mogelijke melding voor adresonderzoek. Binnen de functie kies je voor een specifieke periode, waarna de nieuw aangemaakte zaak (controle briefadres) automatisch verschijnt op de werklijst. Dit kan repeterend zijn. Pas wanneer iemand het briefadres in jouw gemeente niet meer nodig heeft wordt de zaak afgesloten,” aldus Marc Damen, adviseur kwaliteit BRP en documenten bij gemeente Breda.

Marc Damen, adviseur kwaliteit BRP en documenten, gemeente Breda

‘Binnen de functie kies je voor een specifieke periode, waarna de nieuw aangemaakte zaak (controle briefadres) automatisch verschijnt op de werklijst.’

Altijd op zoek naar verbetering

Marc zegt nog: “Ikzelf ben altijd op zoek naar verbetering en ik werk we graag samen met PinkRoccade, bijvoorbeeld als deelnemer in kwartiermaker sessies. Een mooie uitbreiding in de app zou zijn dat we vanuit ‘zaakcontrole briefadres’ direct een adresonderzoek kunnen starten en dat gegevens integraal worden overgenomen. Dat scheelt het starten van nieuwe zaken en daarmee veel werk.”

Deel via:

Waarom dit werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Door dit vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.