Direct naar de content
icon search white
7 april 2021 - Nieuws

Succesverhaal Sabewa Zeeland: Afname LV WOZ

In het najaar van 2019 berichtte de Waarderingskamer dat eind 2020 de StUF WOZ-berichten stopten. Voor het nieuwe WOZ-tijdvak (2021) leverden zij geen nieuwe StUF WOZ-bestanden meer. Waterschappen en samenwerkingsverbanden moesten daarom zo spoedig mogelijk overgaan op het LV WOZ-berichtenverkeer. In dit interview met Astrid Verhage (Teamleider Gegevensbeheer) en Hans Lukasse (AKR WOZ Specialist) van Sabewa Zeeland lees je hoe zij de samenwerking met PinkRoccade ervaren en welke voordelen onze oplossing ze oplevert.

Wat was jullie verwachting, aangezien we pas laat begonnen met dit project?

Hans: “Ik was redelijk sceptisch. Het was een korte termijn waarin we alles moesten realiseren. Maar vanwege het reguliere overleg, het goede contact en de aanwezige kennis verliep het heel vlot.”

Astrid: “De grootste spanning hadden wij over het draaien van de aanslagen, of we dat met de juiste WOZ-gegevens konden.”

Hadden jullie er vertrouwen in dat het project volgens plan zou verlopen?

Hans: “De reguliere wijze van afnemen vanuit de LV WOZ was bij ons heel erg krap. Het was bij wijze van spreken vandaag de StUF WOZ ontvangen, morgen de aanslagen draaien. Daarom waren we erg gespannen of het zou lukken. Zo niet, dan moesten we terugvallen op de reguliere wijze van afnemen en dan werd het erg kort dag. Toen we de eerste proefleveringen binnenkregen, en met name dankzij de goede communicatie, kregen we het vertrouwen dat het op tijd klaar zou zijn.”

Zijn jullie tevreden over de aanpak van PinkRoccade?

Astrid: “PinkRoccade vroeg heel actief de betrokkenheid van Sabewa Zeeland om inhoudelijk mee te sparren. Op inhoudelijk niveau waren we hierdoor prima op elkaar afgestemd.”

Hans: “De contacten met en de kennis van de medewerkers van PinkRoccade heb ik zonder meer als positief ervaren. We konden regelmatig met elkaar sparren. Als ik een vraag stelde, kreeg ik dezelfde dag nog een reactie. Punten die wij aangaven, bekeken ze kritisch. Ze evalueerden deze en pasten ze ook toe. Andersom hadden zij ook vragen aan ons. We zijn dit traject echt samen ingegaan.”

Welke voordelen levert onze oplossing jullie op?

Hans: “We hebben nu de mogelijkheid de StUF WOZ-berichten binnen te halen op het moment dat het ons het best uitkomt. Via de LV WOZ kregen wij pas op het laatste moment de gegevens binnen, vlak voor de aanslagberekening. De huidige methodiek via de oplossing van PinkRoccade geeft ons een tijdwinst van 2 weken, die we goed kunnen gebruiken voor de eindcontroles. Dit heeft ook direct positieve gevolgen voor de kwaliteit van de gegevens die wij gebruiken voor de aanslagoplegging.”

Welke verbeterpunten zien jullie voor een volgende keer?

Astrid: “Richting de toekomst hebben we de uitdaging met elkaar een goede prioritering te geven aan projecten. En hoe we elkaar daarin vinden, zonder dat we moeten opschalen. Maar het was zonder meer een geslaagd project.”

Hans: “Het direct overleg met het ontwikkelteam was een leerzame ervaring. Maar vanwege de diep technische materie werkte de terugkoppeling op hoofdlijnen voor Sabewa beter.”

Jullie zijn het eerste samenwerkingsverband dat het ophalen van de StUF WOZ- berichten in eigen beheer gaat uitvoeren via aansluiting op het WOZ-berichtenverkeer. Hoe trots zijn jullie dat het zover is gekomen?

Hans: “Wij zijn voor de WOZ-gegevens afhankelijk van gemeenten die deze basisgegevens via de LV WOZ aanleveren. Door een vroegtijdige aanlevering kunnen we de kwaliteit van de WOZ-gegevens met de gemeenten afstemmen. We kunnen nu tijdig aan de gemeenten terugkoppelen welke gegevens wij nog missen vanuit de LV-WOZ. Deze wisselwerking tussen Sabewa en de gemeenten verhoogt de kwaliteit en betrouwbaarheid van de LV WOZ-gegevens. Alle partijen ervaren deze samenwerking als zeer positief. Voorheen ontbrak deze door gebrek aan tijd en gelegenheid.”

Astrid: “Het is essentieel dat onze kwaliteit daarmee verbeterd is, daar zijn we trots op.”

Wil je meer informatie over de oplossingen van PinkRoccade?

Neem dan vrijblijvend contact op met Berry van den Bosch via 06 2952 7542 of stuur een e-mail naar salesro@pinkroccade.nl.

Deel via: