Direct naar de content
icon search white
6 december 2021 - Nieuws

De overstap van gemeente Huizen naar de Pink Private Cloud

Gemeente Huizen is vooruitstrevend partner van PinkRoccade Ruimte & Omgeving. Ze doen mee in co-creaties en zo niet, dan zijn ze early adaptors. Onlangs brachten ze een deel van hun PinkRoccade IT-landschap naar de Pink Private Cloud. Drie jaar eerder kozen ze er voor alles in de cloud te zetten bij een andere partij. Jill Walters en Melissa Frederiks spraken hierover met Jeroen Vooijs, Medewerker Advies en Applicatiebeheer Belastingen bij gemeente Huizen. In dit interview lees je waarom ze voor dit deel juist voor PinkRoccade kozen. En wat hun ervaringen tot nu toe zijn.

Onlangs maakten jullie met CiVision Belastingen en de Ruimte en Omgeving suite de overstap naar de Pink Private Cloud. Waarom kozen jullie juist voor ons?
Jeroen Vooijs: “Als het aan mij lag, maakten we die overstap een paar jaar geleden al. Maar vanuit de organisatie was het een keuze om eerst alles bij één organisatie onder te brengen. Ik heb er met name op aangedrongen om zo snel mogelijk bij jullie in de cloud te gaan. Dat heeft meerdere redenen. De belangrijkste is dat we dan met één partij te maken hebben. Bij de andere leverancier was er steeds met verschillende partijen afstemming nodig als er iets speelde met een project, of als er een incident was. Dan was het heel inefficiënt om alle mensen bij elkaar te krijgen en te kijken waar het probleem precies lag. Iedereen wees ook naar elkaar. Zeker in de beginperiode was dat lastig. Allerlei projecten liepen vertragingen op. Dus ik heb me er toen hard voor gemaakt om heel snel de overstap te maken naar PinkRoccade.

In eerste instantie ging het binnen jullie domein alleen om CiVision Belastingen en Kadaster. Ik heb toen wel gevraagd om ook de hele Ruimte & Omgeving Suite (iBelastingen) mee te nemen. Hierbij hebben we ook de BAG betrokken. Zij waren er ook voorstander van, want zij ervaarden dezelfde problemen als wij hadden.

Sinds we bij jullie in de cloud staan, ben ik tevreden. Het komt regelmatig voor dat ik ’s ochtends een incident indien en voor mijn lunch al antwoord heb dat het is opgelost. Dat is heel fijn. En als er iets is, dan hebben we alleen maar met jullie te maken. Dat is prettig.”

Sommige gemeenten willen één partij naar wie ze alles in de cloud outsourcen. En nu koos je er juist voor om dat te doen bij de leverancier. Dat zijn 2 verschillende stromingen; heb je daarin een tip voor andere gemeenten?
“Zeker voor gemeenten die de informatiebeveiliging nog in eigen huis hebben: ontzorg jezelf ook op dit gebied. En daarin zijn jullie als leverancier natuurlijk ook gespecialiseerd. Want er worden steeds meer eisen gesteld aan je techniek, je beveiliging, aan alle koppelingen. Als kleine gemeente is dat tegenwoordig haast niet meer te doen. Ik adviseer andere gemeenten om erover na te denken zoveel mogelijk bij de leverancier onder te brengen. Dan hoef je je minder daarop te focussen.

Jeroen Vooijs, gemeente Huizen

‘Een gemeente die alles in eigen beheer heeft, is vaak kwetsbaar.’

Vooral wat je tegenwoordig ziet met gijzelsoftware, dan kun je het risico beter spreiden. Een gemeente die alles in eigen beheer heeft, is vaak kwetsbaar.” 

Wat was jullie verwachting op het gebied van partnership en ontzorging?
“We wilden dat jullie ons vooral voor het technisch beheer ontzorgen. Op technisch gebied zijn heel veel veranderingen gaande. Zeker met toekomstige projecten: straks gaat de BRK weer veranderen, maar ook met common ground. Vanuit mijn rol wilde ik niet meer alle partijen bij elkaar halen om ze tegelijk in te plannen voor bepaalde werkzaamheden. Ik leg het nu bij jullie neer. We willen in principe zo min mogelijk met andere partijen van doen hebben. En we houden van korte lijnen.”

Hebben we die verwachting ook waargemaakt?
“Tot nu toe wel. Ik was voorheen veel tijd kwijt om bijvoorbeeld een inbelverbinding te krijgen. Of als we een probleem hadden met de server. Dan moest er een technische medewerker van PinkRoccade komen kijken, maar ook iemand van de andere partij. Ik was continu aan het bellen en mailen om iedereen tegelijkertijd bij elkaar te krijgen. Dat bracht een hoop frustratie bij iedereen. En dat zijn we nu kwijt. Het komt nu nog maar zelden voor dat we meerdere partijen erbij nodig hebben. Dus het werkt op deze manier veel efficiënter.”

Welke verbeterpunten zie je nog?
“Over het in de cloud werken ben ik alleen maar positief en heel tevreden. Zeker de iLijn, die wordt al redelijk snel bijgewerkt naar de nieuwe versie. En ik heb het idee dat deze al in de testomgeving komt te staan, nog voor hij officieel wordt uitgebracht. Dan kunnen we al kijken naar de nieuwe dingen die in de release zitten. Daarover zijn we heel tevreden.”

Hoe ervaren jullie de samenwerking met PinkRoccade?
“Als je naar de communicatie kijkt binnen PinkRoccade Ruimte & Omgeving: hartstikke goed. Incidenten pakken jullie ook snel op. Ik zit in de productgroep Belastingen en ben kwartiermaker van de BRK 2.0. Dat loopt allemaal heel soepel. Als er wat dingen spelen, dan vind ik het prettig dat er korte lijntjes zijn. Ik kan in principe bij iedereen terecht.”

En in het natraject: wat zijn jullie ervaringen met onze beheerorganisatie? Merk je verschil tussen anderhalf jaar geleden en nu?
“Anderhalf jaar geleden hadden we veel meer openstaande calls. Dat kwam met name door de nieuwe ontwikkelingen rondom de LV-WOZ, het WOZ-berichtenverkeer. Ik merk dat CiVision Belastingen heel stabiel is. Het aantal incidenten is flink afgenomen. We hebben periodes gehad dat we 20 à 30 calls hadden. Nu hebben we er bijna geen meer. Dus dat gaat hartstikke goed. En als je iets indient, word je meteen geholpen. De meeste incidenten lossen jullie binnen een paar dagen op. Ook daar zijn we heel tevreden over.”

 

Kwaliteit, beheersbaarheid en reductie van kwetsbaarheid waren voor gemeente Huizen belangrijke redenen om te kiezen voor PinkRoccade als cloud-partner. Wil je hier meer over weten? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via jill.walters@pinkroccade.nl. Of bel Jill op 06 1588 4333.

Deel via:

‘Het geheim van vooruitkomen is doen!’

Jill Walters, Manager Sales & Marketing
PinkRoccade_Jill_Walters_66622 klein.png