Direct naar de content
icon search white
24 april 2020 - Nieuws

CLIQ Koppelvlak met SimplerInvoicing ondersteunt AS4

Heb je het al gemerkt? De e‑facturen ontvang je voortaan via een nieuw technisch protocol genaamd AS4. Als je dit niet hebt gemerkt, ondervind je de voordelen van onze CLIQ – CiVision Middelen/iFinanciën oplossing. Onlangs hebben we deze migratie afgerond en zijn we officieel AS4 compliant.

Migratie naar AS4

De afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan de ondersteuning van AS4 voor de e‑facturen stroom. Dit heeft geresulteerd in de positieve compliancy verklaring van OpenPEPPOL voor onze e‑facturen oplossing met CLIQ en CiVision Middelen/iFinanciën. OpenPEPPOL is de non‑profit organisatie die richtlijnen en standaarden uitvaardigt voor de uitwisseling van e‑facturen binnen organisaties in Europa.

De ondersteuning voor AS4 was per 1 februari 2020 verplicht. Berichten versturen via het bestaande protocol (AS2) blijft voorlopig nog mogelijk, totdat 80% van alle aangesloten organisaties AS4 geïmplementeerd hebben. Het voordeel van de oplossing via CLIQ is dat het niet uitmaakt of de e‑facturen conform AS2 of AS4 worden aangeleverd. Beiden worden transparant doorgestuurd naar CiVision Middelen of iFinanciën.

Voordelen AS4

OpenPEPPOL heeft in februari 2019 aangekondigd dat ondersteuning voor het AS4 protocol verplicht werd voor Access Points. AS4 is een opvolger van AS2 en biedt modernere mogelijkheden op het gebied van security, data integriteit, betrouwbaarheid van aflevering en traceerbaarheid van de technische communicatie. Internationaal gezien wordt door een aantal partijen daarom ook alleen AS4 geaccepteerd.

Een van de zinvolle mogelijkheden die AS4 biedt is om e‑facturen direct bij ontvangst af te keuren en de zendende partij daarvan op de hoogte te stellen. Hiermee voorkomt de CLIQ oplossing dat invalide e‑facturen terecht komen in CiVision Middelen/iFinanciën. Er zit helaas een addertje onder het gras: OpenPEPPOL heeft ondersteuning voor deze functionaliteit niet verplicht gesteld, waardoor het altijd maar de vraag is of de versturende partij deze ondersteuning ook biedt. Daarom is het voorlopig nog niet mogelijk om deze functionaliteit te implementeren. We onderzoeken nu of dit op een alternatieve manier kan worden gerealiseerd.

Klaar voor de toekomst

Met ondersteuning van de Europese Unie hebben we de migratie naar AS4 kunnen realiseren en zijn we nu klaar voor de toekomst van e‑facturen. Inmiddels zijn al veel e‑facturen conform het nieuwe AS4 protocol ontvangen en doorgestuurd zonder dat je dit hebt gemerkt.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe onze CLIQ – CiVision Middelen/iFinanciën oplossing je kan ontzorgen op het gebied van vereiste wet- en regelgeving, betrouwbare connectiviteit en up-to-date techniek.

Deel via: