Direct naar de content
icon search white
16 maart 2021 - Blogs

Zaaksysteem of een zaakgerichte architectuur?

Dát is de vraag die in ieder visie gesprek dat ik met gemeenten heb over het zaakgericht werken aan bod komt. Organisatie breed zaakgericht werken is voor veel gemeenten de strategie om een volgende stap te zetten in de digitalisering. Dit betekent meer dan alleen een zaaksysteem implementeren. Het containerbegrip “Zaaksysteem” is een combinatie van de componenten KCS, DMS, Formulieren, Zaakafhandeling, ZTC, Zakenmagazijn en Berichtuitwisseling. In de visie van Common Ground wordt de ontvlechting van deze componenten verder doorgezet.

Zaaksuite bestaat uit losse componenten waardoor je als gemeente zelf kan kiezen welke componenten van iZaaksuite je wilt inzetten en stapsgewijs kan groeien naar een volledig Zaaksysteem. De losse componenten stelt je ook in staat om een “best of breed” architectuur op te bouwen. Best of breed betekent dat je per component kiest welke leverancier het beste past bij jouw gemeente. Wanneer het zaaksysteem geïmplementeerd is begint de fase om stap voor stap te groeien naar organisatie breed zaakgericht werken.

Wat past bij jouw gemeente?
Juist in domeinen zoals het sociaaldomein of burgerzakendomein zijn veel documentstromen die gedigitaliseerd moeten worden. Door een domein aan te sluiten op de zaakgerichte architectuur werk je zaakgericht binnen de domeinoplossing, maar is archivering en zaakopslag centraal geregeld. Dit heeft als voordeel dat je een totaal klantbeeld hebt in het klantcontactcentrum en 1 beheerlocatie hebt voor het digitale archief. Je kunt de verschillende componenten inzetten op basis van de behoefte van jouw gemeente. Hiermee ben je in staat om stapsgewijs te groeien naar een zaakgerichte architectuur.

Blog Ward.png

Figuur 1 Architectuurplaat iZaaksuite en organisatie breed zaakgericht werken

Laat niet het Zaaksysteem de keuze bepalen
Met iZaaksuite omarmen we de zaakgerichte architectuur met een suite die bestaat uit componenten. De roze componenten uit Figuur 1 zijn de componenten van ons Zaaksysteem iZaaksuite. Gemeenten maken zélf de keuze welke componenten ze willen inzetten om de architectuur in te richten. Verschillende gemeenten hebben ervaring met het aansluiten van de domeinen op deze zaakgerichte architectuur. Dit zijn de blauwe componenten uit Figuur 1. Al de integraties zijn bewezen koppelingen op basis van standaarden en functionele scenario’s.

Benieuwd wat iZaaksuite voor jou kan betekenen om te groeien naar organisatie breed zaakgericht werken? Ik kom graag in gesprek voor meer informatie of een demo.

Deel via:

‘Samen met onze klanten de toekomst van iBurgerzaken inkleuren.’

Ward de Laat, Product Manager iBurgerzaken
PR_Ward_de_Laat_6105_AS.png