Direct naar de content
icon search white
12 oktober 2021 - Blogs

Robuustheid van de iBurgerzaken cloud | Blog 7

Robuustheid: een mooi woord, dat letterlijk betekent: in hoeverre een systeem of applicatie gevoelig is voor storingen van buitenaf. Ron van den Enden, Enterprise Architect bij Publiekszaken vertelt in zijn blogreeks meer over de robuustheid van de iBurgerzaken cloud én het verbeterprogramma daarvan. In deze blog (nummer 7 alweer!): meer over de bouw van CloudNG 2.1 én goed samenwerken. Bekijk hier alle blogs van Ron terug.

Andere werknaam Cloud Configuratie

Allereerst een heuse vernaam en vernummering in de cloud. Ik heb al eerder gemeld dat de werknaam van de nieuwe cloud configuratie Cloud Next Generation 3.0 zou zijn. We zijn van deze naam afgestapt en hebben deze nieuwe configuratie het versienummer 2.1 gegeven. Niet omdat deze nieuwe configuratie minder belangrijk is maar omdat we inmiddels een stevige roadmap voor Cloud Development hebben opgesteld waarmee nog veel meer innovaties gepland staan. Innovaties zoals:

  • Het uitbreiden van de koppelingsmogelijkheden van de cloud;
  • Het ondersteunen van OPENarchitectuur;
  • Het adopteren van het gedachtegoed van Common Ground en Haven. 

Over bouwen en opleveren

Maar waar waren we gebleven met het verbeteren van de robuustheid? In de nieuwsbrief van april heb ik het gehad over “flatgebouwen en waterleidingen” en over het kunnen wonen in 2 flatgebouwen. Hieronder nog eens het plaatje uit blog 5.

Afbeelding1.png (5)

 

Bouw CloudNG 2.1 nagenoeg afgerond

Sinds april heeft het team voor Cloud Development flink doorgewerkt aan de bouw van de nieuwe cloud configuratie. Met plezier kan ik melden dat de bouw bijna is afgerond. Dat wil zeggen de fundering is gestort, de muren zijn opgetrokken én het dak erop zit. Kortom zou je kunnen stellen dat we kunnen 'inhuizen' (fase tussen de bouwkundige oplevering en de ingebruikname van het pand na de verhuizing).  

Maar stop... Net als bij iedere oplevering gaan we grondig na of de bouw klopt met het ontwerp. Is dat niet wat laat? kun je je afvragen. Je controleert dat toch tussendoor? Je wilt er toch niet bij de oplevering pas achter komen dat een muur op een verkeerde plek is geplaatst? Een geruststelling: natuurlijk hebben we tussendoor allerlei controles en testen uitgevoerd.

Proof of the pudding

Maar nu de bouw bijna gereed is, komt de “proof of the pudding” in zicht. Nu alle onderdelen ontwikkeld en getest zijn, gaan we na of alle onderdelen wel goed samenwerken. Waar hebben we het dan over? Allereerst over de software van de applicatie iBurgerzaken. Daarnaast zijn er allerlei onderdelen van de cloud. Denk hierbij aan:

  • De databases waarin de gegevens worden opgeslagen;
  • De applicatieserver die het mogelijk maakt om de applicatie iBurgerzaken te kunnen uitvoeren;
  • Een load balancer (een soort politieman die het verkeer regelt).

Al die onderdelen worden op de computersystemen geplaatst die in meerdere rekencentra bij KPN zijn ondergebracht. Overigens voor de techneuten onder ons: vergeef mij dat ik hier niet inga op termen zoals containers en “infrastructure as code”.  

Goed samenwerken

Nu duidelijk is over welke ‘onderdelen’ het gaat, is het begrip ‘goed samenwerken’ aan de beurt. Wat houdt dat in? In de eerste plaats is het belangrijk dat in de nieuwe configuratie de applicatie iBurgerzaken naadloos samenwerkt met de cloud componenten. Wat heb je aan een applicatie die zijn gegevens niet kan opslaan omdat bijvoorbeeld de database onvindbaar is?

Maar er komt nog veel meer bij kijken: zo moet de applicatie blijven werken als één van beide flatgebouwen onbruikbaar is geworden. Dat is immers het grote idee achter de verbetering van de robuustheid. Dus de applicatie moet in dat geval feilloos samenwerken met de load balancer. Deze mag het werk dan alleen nog maar sturen naar het werkende flatgebouw.

En dan nóg zijn we niet tevreden. De nieuwe cloud configuratie moet feilloos werken met de bestaande mechanismen voor bijvoorbeeld beveiliging, backup & restore en uitwijk. Het woordje ‘moet’ gebruik ik hier bewust. We accepteren op al deze aspecten geen enkel kwaliteitsverlies.

En ‘goed samenwerken’ eindigt niet alleen bij de techniek. Ook de mannen en vrouwen van het Kenniscentrum én Operations moeten de applicatie en de configuratie door en door beheersen. Alleen zo kunnen zij bij incidenten en calamiteiten snel issues oplossen. Kortom: de komende weken zijn we druk in de weer om dit allemaal tot een goed einde te brengen. En als we dan een prima werkende nieuwe cloud configuratie hebben dan gaan we deze configuratie stap voor stap in gebruik nemen. Maar daarover vertel ik meer in een volgende blog. 

Blijf mijn blogreeks volgen en stel gerust je vragen

De komende blogs zal ik verslag blijven uitbrengen over de voortgang van  project voor de verbeteren van de stabiliteit van de cloud. Heb je vragen naar aanleiding van mijn blog? Stuur mij dan een e-mail via: Ron.vandenEnden@PinkRoccade.nl.

Deel via:

‘Techniek: mijn zorg, jullie voordeel!’

Ron van den Enden, Enterprise Architect
PinkRoccade_0667.png (1)