Direct naar de content
icon search white
18 maart 2021 - Blogs

Is best of breed de toekomst

Op 4 maart heeft de VNG een brief aan de leden verstuurd waarbij de ZGW api is verheven tot standaard voor alle gemeenten onder het principe “pas toe of leg uit”. De ZGW api’s zijn een goede stap om de integraties tussen applicaties te verbeteren. Met de api is het dus mogelijk om verschillende oplossingen met elkaar te integreren.

Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om het zaakafhandeling component bij leverancier x aan te schaffen en het DMS/RMA component bij leverancier y. Of het KCC component bij leverancier 1 en de formulieren bij leverancier 2. Zodoende krijg je als gemeente een vrije keuze om de componenten te selecteren bij verschillende leveranciers, oftewel een best of breed oplossing. Met best of breed kan je aan cherry picking doen. Dus voor elke component van het zaaksysteem ga je op zoek naar de beste oplossing voor jouw organisatie.

Of blijft all-in-one de toekomst
Ook op 4 maart vond het live2021 evenement plaats. Tijdens live2021 demonsteren de zaaksysteem leveranciers oplossingen op het gebied van zaakgericht werken. Wat opvallend was dat de leveranciers hun oplossingen, wat betekent all-in-one oplossingen. Logisch, want de meeste gemeenten kiezen momenteel voor een all-in-one oplossing. Maar de vraag is natuurlijk waarom kiezen de meeste gemeente voor een all-in-one oplossing? En gaan de ZGW api’s de keuzes van gemeenten veranderen? Blijft all-in-one voor de meeste gemeenten de oplossing of wordt er vanaf nu meer gekozen voor een best of breed oplossing?

Je kan daadwerkelijk kiezen!
Vaak hoor je dat een all-in-one oplossing de enige mogelijkheid. Dat is dus niet waar. Ward de Laat neemt in zijn blog jullie mee in de architectuur van iZaaksuite waarbij hij aangeeft welke keuzes er zijn in de architectuur van iZaaksuite.

Benieuwd naar welke keuzes er zijn op architectuur niveau? Neem contact met mij op, ik kom graag met je in gesprek om te achterhalen welke architectuur het beste bij jouw organisatie past!

Deel via:

‘Producten ontwikkelen die het verschil maken, zowel voor de medewerker van de gemeente als voor de burger.’

Jouke Schrover, Managing Director Publiekszaken
PinkRoccade_Jouke_Schrover_AS - Copy.png