Direct naar de content
icon search white
13 september 2019 - Blogs

Een kijkje in de techniek keuken

Software is onlosmakelijk verbonden met techniek. Het SAP team van Financiën & Services houdt zich dagdagelijks bezig met allerlei technische aspecten met als doel: dat de software bij de gemeente goed draait! Jeroen Geurts is Product Owner met focusgebied techniek. Hij gaat vanaf nu iedere maand bloggen over een thema wat een raakvlak heeft met techniek. Hij trapt af met deze blog over SPL-sets.

Ik ben iets meer dan 10 jaar geleden gestart bij PinkRoccade als technisch consultant en sinds 1 januari dit jaar ben ik doorgegroeid naar de functie van Product Owner met het focusgebied “techniek”. Ik ga maandelijks een korte blog uitbrengen waarbij ik aandacht zal besteden aan een thema wat een raakvlak heeft met techniek. De eerste blog wil ik graag wijden aan de SPL-set.

Al vanaf dag 1 dat ik werkzaam ben bij PinkRoccade is de term SPL-set oftewel “Support Package Level” een begrip binnen de gemeente voor iedereen die gebruik maakt van het SAP platform. Dit raakt uiteraard niet alleen de IT-afdeling, maar ook de functionele medewerkers van de afdelingen financiën en belastingen. Maar waarom is het nu zo belangrijk om alle software die wordt uitgeleverd door PinkRoccade “tijdig” op het systeem te installeren?

Waar staat nu SPL-set voor?
SAP brengt wekelijks nieuwe aanpassingen en verbeteringen uit op het SAP platform. Deze updates worden door onze gecertificeerde mensen van het SAP Expertise team het hele jaar door verzameld en gebundeld tot 1 set van Software oftewel SPL-Set. We brengen deze altijd uit in Q1 van het jaar. Deze software set bestaat uit verbeteringen en aanpassingen op het vlak van prestaties, beveiliging, stabiliteit en functionaliteit. SAP komt wekelijks met nieuwe updates. Het SAP team bekijkt deze updates en wanneer we zien dat dit direct van invloed kan zijn op het SAP systeem (bijvoorbeeld op het vlak beveiliging of performance) dan wordt de gemeente hier direct over geïnformeerd. Wij publiceren dit dan als Security Note (ST) zodat je niet hoeft te wachten tot deze in de SPL-set zit verwerkt.

Releasebeleid
Wil je voorkomen dat er geen nieuwe updates geplaatst kunnen worden voor de CiVision applicaties, zorg dan tijdig voor het installeren van de SPL-set. Daarbij zorg je ervoor dat jouw gemeente optimaal profiteert van al deze verbeteringen en komt daarbij ook de kwaliteit en werking van de CiVision Software ten goede.
Om de gemeente volledige ondersteuning te geven zorgen wij als PinkRoccade ervoor dat deze major update na vrijgave binnen 6 maanden op het systeem is aangebracht. PinkRoccade hanteert daarvoor een Release Kalender wat ervoor zorgt dat de SPL-set tijdig op het systeem wordt aangebracht. Dit is nodig om support te geven op het moment dat er zich problemen voordoen die betrekking hebben op het SAP systeem. Deze support kan enkel worden gegeven op de meest recente SPL-set.

Systeemcontrole voor installatie
Voor de installatie van de SPL-set is het mogelijk dat het operating system, database of de civision software bijgewerkt moet worden alvorens er gestart kan worden met de installatie. PinkRoccade voert daarom vooraf altijd een controle uit op het SAP systeem om niet tijdens de upgrade nog tegen verassingen aan te lopen wat kan betekenen dat je langere tijd geen gebruik kunt maken van het systeem. Na afronding van de SPL-set is het mogelijk om de nieuwe uitgebrachte Civision Releases bij te werken.

Eén keer per jaar wordt een nieuwe CiVision release uitgeleverd. Deze release vereist de meeste actuele SPL-Set. Tussendoor worden er nog Support Packages (SP’s) uitgeleverd. Deze worden uitgebracht op de meest recente versie. SP’s ontwikkeling en uitlevering stopt dan direct op de oude versie. Wanneer een nieuwe release beschikbaar komt, eindigt die maand de ondersteuning van de voorgaande release.

Neem gerust contact met mij op
Heb je nog vragen of heb je een onderwerp wat raakvlak heeft met techniek, dat belangrijk is om te delen? Schroom dan niet om contact op te nemen en wie weet behandelen we dat onderwerp wel in mijn volgende blog. Ik ben te bereiken via: Jeroen.Geurts@PinkRoccade.nl.

Deel via: