Direct naar de content
icon search white
20 januari 2020 - Blogs

Datagedreven werken in het sociaal domein

Het is duidelijk dat gegevens steeds belangrijker worden binnen het sociaal domein. Onze applicatie iNzicht Sociaal Domein ondersteunt bij datagedreven sturen. Maar hoe ga je als gemeente nu datagedreven te werk? Datagedreven werken houdt in: het sturen op basis van (onbewerkte) feiten en data. Met als doel: een beweging op gang krijgen. Het helpt je beter onderbouwde beslissingen te nemen. In deze blog vertel ik meer over deze manier van werken.

Aansluitende informatie is de basis voor datagedreven werken

Met informatie kom je tot nieuwe inzichten om bedrijfsdoelstellingen te behalen. Wil je met deze manier aan de slag? Dan is het belangrijk dat je over de juiste informatie beschikt. iNzicht Sociaal Domein biedt veel standaardoverzichten in de modules Jeugd & Wmo, Werk & Inkomen en Regie. Maar elke gemeente heeft zijn eigen informatiebehoeften. Daarom is het in de meeste gevallen nodig om aanvullende overzichten te bouwen. Geen probleem! Dit kan jouw applicatiebeheerder. Maar we helpen hier natuurlijk ook graag bij. Zo zorgen we ervoor dat de informatie goed aansluit bij de behoeften van jouw gemeente.

Ga met je collega’s in gesprek en haal hun informatiebehoefte op

Als applicatiebeheerder ga je aan de slag met het maken van aanvullende overzichten. Je gaat op zoek naar input om de overzichten te bouwen. Daarom ga je om tafel met verschillende collega’s. Je bespreekt bijvoorbeeld met de beleidsadviseurs wat zij voor informatie nodig hebben. En vergeet niet door te vragen! Vraag waarom zij die specifieke informatie willen zien en met welk doel. Vraag wat ze willen bereiken met deze informatie.

Overzichten bouwen met een achterliggend doel

Het achterliggende doel is dus belangrijk als je een overzicht bouwt. Als je alleen cijfers toont, zegt dit in principe niet veel. Je ziet namelijk niet direct of het veel/weinig of boven/onder gemiddeld is. Het gaat om het combineren van deze cijfers en het leggen van verbanden. Als je dit doet, kan jouw collega de informatie het beste gebruiken. Denk daarom goed na over wat je uiteindelijk met de informatie wilt bereiken. En welke actie hier uit voortkomt om een beweging op gang te krijgen. Zo komt jouw gemeente steeds dichter bij een datagedreven werkwijze.

Wij helpen je graag met een datagedreven werkwijze

Het ophalen van de informatiebehoefte en het bouwen van doelgerichte overzichten kost tijd. Maar door op korte termijn tijd te investeren, heb je juist tijdwinst op lange termijn. Als de overzichten eenmaal zijn gebouwd, staan ze. En dan hebben jouw collega’s er echt wat aan. Ze hoeven dan alleen maar in te loggen om hun eigen geautoriseerde overzichten te bekijken! Heb je als gemeente geen tijd hiervoor? Dan helpen wij natuurlijk graag met dit proces. Neem gerust contact met mij op!

 

Deel via:

‘Wij maken burgerzaken OPEN.’

Aniek de Vet, Productowner OPENburgerzaken
Aniek de Vet - PinkRoccade Samenlevingszaken