Direct naar de content
icon search white
12 november 2021 - Blogs

Bescherming tegen malware

In deze 3e column Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) licht ik graag toe hoe je je beter beschermt tegen malware.

In de BIO staat het volgende omschreven als beheersmaatregel over de bescherming tegen malware

“Ter bescherming tegen malware behoren beheersmaatregelen voor detectie, preventie en herstel te worden geïmplementeerd, in combinatie met een passend bewustzijn van gebruikers”.

Wat is malware nu precies?

Malware is ‘kwaadaardige software’. Het is een overkoepelende term die een kwaadaardig programma of code beschrijft die schadelijk is voor computersystemen. Malware probeert om je bijvoorbeeld online geld afhandig te maken. Malware kan de fysieke hardware van systemen of netwerkapparatuur niet beschadigen. Het kan wel jouw gegevens stelen, versleutelen of verwijderen, basisfuncties van je computer wijzigen of kapen en jouw computeractiviteit bespieden. Zonder jouw medeweten of toestemming.

Welke handreikingen worden hiervoor aangeboden?

  • Het downloaden van bestanden is beheerst en beperkt op basis van risico en need-of-use. 
  • Gebruikers zijn voorgelicht over de risico’s ten aanzien van surfgedrag en het klikken op onbekende links. 
  • De gebruikte antimalwaresoftware en bijbehorende herstelsoftware is actueel en wordt ondersteund door periodieke updates.
  • Computers en media worden als voorzorgsmaatregel routinematig gescand. De uitgevoerde scan behoort te omvatten:
    • A: Alle bestanden die via netwerken of via elke vorm van opslagmedium zijn ontvangen, vóór gebruik op malware scannen.
    • B: Bijlagen en downloads vóór gebruik. 
  • De malwarescan wordt op verschillende omgevingen uitgevoerd, bijvoorbeeld op mailservers, desktopcomputers en bij de toegang tot het netwerk van de organisatie.  

Bewustzijn van de gebruiker

Buiten alle mogelijkheden om die je kunt inzetten voor de beveiliging hiervan is uiteraard het internet en mailgedrag van de gebruiker één van de grootste gevaren!

Neem voor meer informatie contact met me op via onderstaande gegevens

Ik adviseer je graag verder hierover.

Deel via:

‘Samen verder!’

Jeroen Geurts, Product Owner Techniek
jeroen-geurts.png