Direct naar de content
icon search white
17 september 2018 - Blogs

2 sprekers, 2 gedachten

Als je al even in het sociaal domein werkt dan ben je wel gewend aan verandering! Ook wij zitten niet stil. We zijn een innoverend bedrijf en stellen onszelf vaak de vraag: “zijn we nog met de juiste dingen bezig?”. De discussie “moeten we nu weer het roer omgooien?” hoor je bij de koffieautomaat. Ik werd getriggerd door de “veranderingsbubbel”.

Wat is de “veranderingsbubbel”?

Jaarlijks organiseert Divosa verschillende collegeavonden en een van de onderwerpen was “De veranderingsbubbel”. Hier ben ik over na gaan denken. Verandering. Een woord waar iedereen direct een associatie bij heeft. Ikzelf ben daarin geen uitzondering. Wist je dat je op 2 manieren naar verandering kan kijken? Verandering zit in mensen en in ons DNA. Verandering verloopt min of meer volgens een vast patroon. Daardoor is het voorspelbaar want het gebeurt vanzelf als je een groep mensen bij elkaar hebt.

Dat is zo’n beetje de kerngedachte die ik meenam van de eerste spreker. Een collegeavond waarop 2 sprekers ieder vanuit hun eigen visie ingaan op verandering. Het verschil in visies levert interessante discussies op. Maar zoals vaak bij meningen en discussies is er voor beide kampen wat te zeggen. Zo ook over het onderwerp verandering. Een woord dat constant terugkomt. In het bedrijfsleven, in de maatschappij maar ook de overheid ontkomt er niet aan. Sterker nog, het sociaal domein kent alleen maar veranderingen. Waarom maken we ons zo druk om veranderen? Het woord alleen al roept bij mensen weerstand en soms zelfs agressie op. Maak maar eens een rondje door de onderwijswereld.

Verandering is succesvol als je je bewust bent van de cultuur. Een zelfbedachte oneliner die de boodschap van de tweede spreker voor mij samenvat. Misschien een open deur maar bewustwording van de randvoorwaarden vergeten we vaak. Randvoorwaarden hebben alles te maken met onze cultuur. Jij bent hier onderdeel van. Onze cultuur is een optelling van ervaringen uit verschillende culturen waar verschillende regels bij komen kijken. Wanneer je gaat veranderen moet je dus rekening houden met de cultuurrregels. Dit vergeten we te vaak. Daarom stel ik je nu de vraag: wat zijn die cultuurregels in jouw organisatie? Denk hier eens over na.


Herkenbaar in je eigen (werk)omgeving

Persoonlijk verliet ik de collegeavond met een positief gevoel. Een soort geruststelling. Verandering zit in de mens, in de groep en dus in de organisatie. Het is een natuurlijk verschijnsel. Omarm het en betrek vooral de juiste mensen bij de juiste fase in het proces. Dan gaat het min of meer vanzelf!
Deel via: