Direct naar de content
icon search white

Voeg diakrieten in met één druk op de letter

keyboard-621830.jpg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iBurgerzaken
#42

Optimaliseer het gebruiksgemak

Geef gebruikers het vertrouwen dat zij zelf de macht hebben over het proces. Creëer bijvoorbeeld overzicht, maak processen zo eenvoudig en doorzichtig mogelijk. Gemak ontstaat bijvoorbeeld door het voorinvullen van bekende gegevens; prefill. Geef daarnaast aan de gebruikers aan dat het mogelijk is om later wijzigingen door te voeren en dat fouten hersteld kunnen worden. Dit alles geeft vertrouwen en dat verlaagt de drempel voor het gebruik.

Voeg diakrieten in met één druk op de letter

In (buitenlandse) namen en adressen komen regelmatig diakrieten* voor.

Femmie Arends, voorheen functioneel beheerder gemeente Lingewaard

‘Voorheen moest je deze speciale letters invoegen door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je de bijbehorende 4-cijferige code typt. Na het loslaten van de Alt-toets verscheen dan het gewenste teken. Binnen iBurgerzaken druk je simpelweg de letter met het speciale teken wat langer in en kies je het gewenste diakriet.’

*) een schriftteken dat boven, onder of door een letter gezet wordt ter aanduiding van de uitspraak.

Deel via:

Waarom dit werkt

De gebruiksvriendelijkheid van een systeem kent een aantal aspecten, waaronder de ‘controleerbaarheid’. Dit is de mate waarin de gebruiker de baas is over het systeem of het proces, in plaats van het omgekeerde. De mate waarin fouten kunnen worden rechtgezet, of waarin een gebruiker verder kan navigeren, dragen hieraan bij. Door dit vertrouwen te geven aan de gebruiker neem je onzekerheid weg. Daarmee wordt de drempel voor het gebruik verlaagd.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)