Direct naar de content
icon search white

Bespaar 8 minuten per aangifte verhuizing

businessmen-2245093.jpg
thema icon
thema Procesoptimalisatie
App iVerblijf & Adres
#45

Heb lef: Automatische verwerking (in de BRP)

iBurgerzaken verwerkt processen waar mogelijk automatisch. De ingevoerde procesgegevens worden zonder tussenkomst van een ambtenaar verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP). Het traditionele proces voor het verwerken van aangiftes is vaak tijdrovend en verloopt gecompliceerd. Dit kan efficiënter en dus goedkoper. Deze geautomatiseerde verwerking vindt plaats in verschillende processen in iBurgerzaken. Uiteraard pas vanaf het moment dat de gemeente hier klaar voor is en deze procesconfiguratie ‘aanzet’.

Bespaar 8 minuten per aangifte verhuizing

Gemeente Ede kiest al jaren met volle overtuiging voor digitale dienstverlening. Het is immers een wens van de burger om niet naar het gemeentehuis te hoeven als dat niet echt noodzakelijk is.

Henk van den Boom, voorheen afdelingsmanager Publiekszaken

‘Een adreswijziging online aangeven via de gemeentelijke website is iets wat inwoners eigenlijk gewoon verwachten. De app iVerblijf & Adres biedt ook uitkomst voor de medewerkers. Elke ‘Groene Verhuizing’ bespaart ons 8 minuten omdat de BRP zonder tussenkomst van een ambtenaar wordt bijgewerkt.’

Cijfers gemeente Ede

  • Selfservicepercentage 84%
  • 52% ‘Groene verhuizingen’
  • 16.364 aangiftes verhuizen
  • Werkdrukvermindering: 8 minuten per aangifte

Bovenstaande aantallen en selfservicepercentages gaan over 2020.

Deel via:

Waarom dit werkt

Eenmaal in gebruik zijn alle betrokken enthousiast over de resultaten: Door het automatiseren van processen kan hetzelfde werk vaak door minder personen en in minder tijd worden uitgevoerd. Bovendien is de BRP sneller bijgewerkt en dat verbetert de dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen.

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)