Direct naar de content
icon search white
17 mei 2016 - Nieuws

Virtual Reality: rondkijken in een geboortekamer in Almelo

Op het NVVB congres presenteerden gemeente Almelo, ZGT Almelo en PinkRoccade Local Government de video “Digitale aangifte geboorte met elektronische handtekening (#WS18)”. Dat is niet zomaar een video, maar een 360 graden film. Dit biedt een uniek perspectief en voegt een extra dimensie toe. De kijker staat immers echt middenin de omgeving en heeft volledige bewegingsvrijheid. Kortom, binnen deze video kunt u de camera richten op hetgeen u interessant vindt! Want in deze video valt zoveel meer te zien dan de digitale geboorteaangifte met elektronische handtekening.

Einde aan ‘natte handtekening’

Waar het voor de initiatiefnemers van de film vooral om draait is de elektronische handtekening. Gemeente Almelo stapt namelijk vanaf 23 mei aanstaande af van de ‘natte handtekening’ onder de geboorteakte. “Bevallen in ZGT Almelo om 00.31 uur en om 03.01 uur thuis zijn in Hengelo en weten dat je niet terug hoeft naar Almelo voor de aangifte, dat is dienstverlening!,” zegt Evelien van Rijswijk-Hendriks, Manager Burgerzaken en Ontvangst bij gemeente Almelo. “En om je dienstverlening op een dusdanige manier echt te verbeteren, moet je soms buiten de lijntjes kleuren.”

Gemeente Almelo focust bij het verbeteren van haar dienstverlening op de grootste groep. Alleen dan kun je immers leren (in de praktijk) en steeds stappen – groot of klein – zetten. Zo werd begin 2015 gestart met de digitale geboorteaangifte in het ziekenhuis in combinatie met een geboorteloket voor de ‘natte handtekening’. Al snel werd echter geconcludeerd dat het nog beter kan en moet. Vandaar dat Almelo nu de volgende stap zet: de elektronische handtekening.

Eindelijk echte dienstverlening!

De reacties van de deelnemers aan de workshops waren unaniem en zeer enthousiast: als ouders samen, vanuit het kraambed, de geboorteaangifte doen, dàt is dienstverlening! Dat gemeente Almelo de elektronische handtekening gaat inzetten is niet meer dan logisch voor de meeste deelnemers. Ze zouden het liefst morgen ook zelf zo gaan werken.

Maar gemeente Almelo houdt ook van tradities, want de rol Bolletjes beschuit – een bedrijf uit Almelo – blijven ze graag na elke aangifte geven. Dat doen dan nu niet langer de ambtenaren, maar de verpleegkundigen. Dit gehele proces is een prachtig voorbeeld van co-creatie: gemeente, ziekenhuis en softwareontwikkelaar die samen de dienstverlening optimaliseren!

2016-05-13_08.35.45.jpeg

Hilarische taferelen

De 360 graden film, in combinatie met de VR-brilletjes die werden verstrekt, zorgde voor hilarische taferelen op het NVVB congres. Want waar moet je nu kijken; links, rechts, boven of toch onder?

Aan het begin van de film bevinden we ons bovenop een ambulance en daarna kunnen we binnenin rondkijken. Maar waarom kijkt moeder eigenlijk naar boven? Ah, ballonnen! En wat gebeurt er allemaal op die tablet in die geboortekamer? Papa en mama doen de digitale geboorteaangifte en zetten een elektronische handtekening onder de akte. Eigenlijk heb je na één keer de film bekijken nog lang niet alles gezien, juist omdat er zoveel te zien is! Vandaar onder dit bericht nogmaals de instructies.

Meer weten?

Bekijk de presentatie zoals deze op het NVVB congres 2016 werd verzorgd. Neem contact op met Evelien van Rijswijk-Hendriks, Manager Burgerzaken en Ontvangst bij gemeente Almelo (tel. 0546-541194). Of met Mat Keijers, Product Manager Burgerzaken bij PinkRoccade Local Government (mobiel 06-29 52 74 42).

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)