Direct naar de content
icon search white
15 november 2022 - Nieuws

Met iPgb 2.0 verbeter je de dienstverlening aan je inwoner

De communicatie over Persoonsgebonden budgetten met de SVB is verbeterd. Dankzij de nieuwe berichtenstandaard heb je meer grip. Dankzij het nieuwe PGB Portaal van de SVB heeft je inwoner meer zicht op het budget. De eerste gemeenten werken al op deze manier. Je leest hier meer over wijzigingen en implementatie.

Je verwerkt berichten over PGB via de backoffice-applicatie

De communicatie met de SVB over PGB’s verloopt via CiVision Samenlevingszaken. Dankzij de berichtenstandaard is de vorm van de berichten uniform. Zo kunnen systemen aan beide kanten de gegevens verwerken.

Zoals je vast al weet, een Persoonsgebonden budget is een eigen budget voor je inwoner om je zorg in te kopen. Bijvoorbeeld rondom huishoudelijke hulp, begeleiding, beschermd wonen en jeugdhulp.

De administratie van de Persoonsgebonden budgetten ligt bij de sociale verzekeringsbank (SVB). Je deelt je toekenningsbeschikking met de SVB. Ook stort je je budgetten aan hen. Zij regelen de afhandeling en betaling van declaraties met inwoners.

Berichtenstandaard iPGB 1.0 vervalt binnenkort

Je verstuurde je gegevens aan de SVB door het bestand met toekenningsbeschikkingen in te lezen in het portaal van de SVB. Dit vroeg om extra handwerk van jou. Je moest de XML-berichten steeds apart uploaden. Bovendien was het niet altijd duidelijk of berichten goed aankwamen.

Berichtenstandaard iPGB 2.0 integreert met andere berichten via het GGk

Deze standaard is nieuw. Via het Gemeentelijk Gegevensknooppunt (GGk) verzend je al berichten volgens de berichtenstandaarden iWmo, iJw en iEb. De iPGB komt daarbij. Groot voordeel is dat je je berichten beter kunt volgen. Je krijgt namelijk direct een ontvangstbevestiging.

Bovendien werkt de SVB met een nieuw systeem voor je inwoner

Het PGB Portaal maakt het makkelijker om declaraties in te dienen. Ook raadpleegt je inwoner de budgetten eenvoudiger. Toekenningen staan overzichtelijk op een rij. Dit scheelt jou heel wat vragen. Het oude en nieuwe systeem blijven voorlopig nog naast elkaar bestaan. In de backoffice-applicatie zie je in welk systeem je inwoner is geregistreerd.

De eerste gemeenten werken al met iPGB 2.0

In 2023 en 2024 gaan alle gemeenten over naar de nieuwe berichtenstandaard. Zorgkantoren en vijf gemeenten zijn al aangesloten. Na de implementatie van iPgb 2.0 verwerk je op een uniforme manier alle berichten via het GGk.

Met iPGB 2.0 verbeter je je dienstverlening

Je uniformiseert werkprocessen. Door onze ondersteuning bij implementatie, weet je zeker dat je inwoner steeds de juiste gegevens raadpleegt.

Implementeren van iPGB 2.0 doen we samen

Zowel iPGB als het nieuwe systeem van het SVB zijn operationeel. Het implementeren van de nieuwe ontwikkelingen begeleiden we voor je. Je levert proefleveringen vanuit CiVision Samenlevingszaken aan. De export daarvan maak je zelf. Al met al ben je met een half jaar over.

Maak een afspraak met je accountmanager om te overleggen over jouw overstap naar iPGB 2.0.

Je leerde meer in het webinar

Op 13 december 2022 om 10.00 leerde je wat de impact op jouw organisatie en dienstverlening is.

Was je er niet bij maar wil je wel meer weten? Je kunt de nazorgmail opvragen via prlg.samenlevingszaken@pinkroccade.nl. 

Deel via:

‘We bewegen mee met onze klanten’

Wim Verburg, Informatie-analist Samenlevingszaken
Pink_Roccade_Wim_Verburg_3403 vrij vrij-min.png