Direct naar de content
icon search white
16 april 2019 - Nieuws

Interview met Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders

Cijfers van Divosa laten zien dat 1 op de 5 huishoudens in Nederland risicovolle schulden heeft. De informatie uitwisseling rondom schulden is ingewikkeld. Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) maakt privacygevoelige informatie veilig beschikbaar. Wij spraken directeur Merijn Windemuller. Lees ook over de ontwikkeling van een nieuwe voorziening.

SNG maakt deze informatie beschikbaar voor gerechtsdeurwaarders, partijen in het publieke domein en aanverwante organisaties. Het is opgericht vanuit de sector van gerechtsdeurwaarders. De behoefte naar deze informatievoorziening ontstond door de trend van digitalisering en automatisering binnen de sector. De ontwikkelde voorziening zorgt voor een sneller proces van berichtenverkeer. 

1 communicatieplatform

De SNG kwam tot stand door te kijken naar de bestaande processen. Met name processen tussen ketenpartners. Welke processen vinden hier nou eigenlijk plaats? Kunnen we deze efficiënter inrichten? Het antwoord hierop was 'ja'. De SNG was geboren in de vorm van een platform. Het is een communicatieplatform dat deelnemers ondersteunt. Met als doel dat hun werk snel, efficiënt, accuraat en tegen lage kosten gedaan wordt. Benieuwd naar de voordelen? Lees ze hieronder!

De voordelen voor jou op een rijtje


Gestructureerd & veilig

Processen van  deurwaarders zijn kostbaar. Veel gaat nog per e-mail of brief. Dit kost veel tijd. Ook met de komst van de AVG mag dit technisch gezien eigenlijk niet meer. SNG bedacht hiervoor het gestructureerde berichtenverkeer. De inzet hiervan bespaart kosten. Daarnaast heb je ook niet meer te maken met menselijke interactie. Dit maakt het meteen veel betrouwbaarder!

Bespaar tijd & geld

De besparing van tijd en geld zijn de grootste voordelen van deze voorziening. Het heeft het meest effect als jouw gemeente minimaal 200 brieven per maand ontvangt. De gemiddelde kosten die je hiervoor maakt zijn €24.000. Met de SNG koppeling bespaar je de helft! Je bespaart namelijk €12.000,- per jaar.

Toekomstige ontwikkeling: Schuldenwijzer

Jouw burger wilt ergens inloggen en zien wat zijn schulden zijn. Maar ook bij wie hij deze schulden heeft. In veel gevallen heeft jouw burger problematische schulden bij meerdere instanties. Gemiddeld zijn dit 10 individuele schuldeisers die soms niet eens van elkaars bestaan afweten. Omdat jouw burger het overzicht ook kwijt is, weet hij dit ook niet. De problemen lopen zo hoog op. Daarom is overzicht belangrijk. Je wilt dat jouw burger in 1 oogopslag ziet wat zijn schulden zijn.

Bekijken vanuit het burgerperspectief

Daarom besloot SNG dit te bekijken vanuit het perspectief van jouw burger. Wat is de 1e behoefte van jouw burger? Jouw burger heeft een schuld en heeft hulp nodig. Je wilt weten wat de hoogte van deze schuld is. Op dit moment stuur je de deurwaarder een brief met de vraag wat de actuele schuld is van jouw burger. Stel je voor dat je dit automatisch doet met behulp van een applicatie. Wanneer de burger zich bij jou meldt, zie jij direct zijn schuldenstatus in. De applicatie zorgt namelijk voor een volledig en up-to-date overzicht. Dit kan met de nieuwe applicatie: de Schuldenwijzer! "De Schuldenwijzer is een maatschappelijk initiatief. Weliswaar gestart vanuit de gerechtsdeurwaarders maar inmiddels omarmd door meerdere organisaties" voegt Merijn WIndemuller toe. 

Meer weten? Lees hier de vervolgstappen

Deel via: