Direct naar de content
icon search white
24 december 2021 - Nieuws

In 2022 komt een einde aan de vraag 'Wie mag welke gegevens zien?'

Je kunt ook in 2022 een dynamisch jaar verwachten. De tijd leert ons: wetgeving in het sociaal domein staat nooit stil. Daar spelen we, net als in 2021, op in. Net als op andere signalen die we uit de markt krijgen.

In dit artikel zetten we op een rij wat je in 2022 kan verwachten.

Op 1 januari gaan er 2 nieuwe wetten in
Zoals gebruikelijk hebben we tweejaarlijks de normenupdate, dat is ook komend jaar het geval. Naast deze gewoonte zijn er natuurlijk ook nog andere veranderingen. Zo gaan meteen op 1 januari een 2-tal wijzigingen in, namelijk het woonplaatsbeginsel en de wet inburgering. Zowel CiVision Samenlevingszaken als iSamenleving is startklaar voor deze veranderingen. Heb je vragen? Stel ze gerust aan onze servicedesk.

De overheid maakt op het domein werk en inkomen aanpassingen
Op 10 december 2021 stuurde de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer een brief. In deze brief stond dat de overheid een tegemoetkoming stelt aan mensen met een laag inkomen in verband met de hoge energiekosten. Er is op dit moment nog geen gedetailleerde informatie beschikbaar over de verstrekkingswijze en verantwoording van deze uitkeringen. Hierover ontvang je later natuurlijk meer informatie van ons.

Betere samenwerking door Wet aanpak meervoudige problematiek
Deze overkoepelende wetgeving heeft invloed op het gebied van regie. In februari 2022 zal het voorstel voor de wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (WAMS) naar de kamer gaan ter beoordeling. Deze wet maakt het mogelijk om persoonsgegevens domein-overstijgend met elkaar te gaan delen. Mogelijk dat dit een einde maakt aan de discussie op de werkvloer: 'Wie mag welke gegevens zien?'

Het burgerportaal breidt zich flink uit
We koppelen iParticipatie aan iSamenleving. Daarmee kan je straks documenten, verslagen, acties en ZRM-informatie met je inwoner delen. Je inwoner kan dit eventueel aanpassen of goedkeuren. Je krijgt het naar verwachting al in maart. Zulke aanpassingen maken we graag hand in hand met onze klanten. Stuur ons nu een berichtje en meld je aan om hierover mee te praten.

We zijn CiVision Samenlevingszaken aan het verbeteren
De applicatie kan nu naast een Oracle-database ook gebruik maken van een PostgreSQL-database. En er komen nog meer verbeteringen aan. Die delen we in de komende periode met je.

Je herberekent en gebruikt verplichtingenbeheer ín de applicatie
Functioneel zetten we in op het aanpakken van verplichtingenbeheer en herberekenen in CiVision Samenlevingszaken. Voor het domein Inkomen zijn dat ingrijpende wijzigingen. Voor de domeinen Wmo en Jeugd zetten we vooral in op iPGb. Ook sluiten we de overige berichtenstandaarden netjes aan op nieuwe versies van iStandaarden.

iSamenleving krijgt meer functionaliteit voor het domein werk en het inwonersportaal
Je ziet daarnaast dat er integraties worden gekoppeld. Bijvoorbeeld die van Zorgdomein. Voor het verzoek voorziening staan er stevige uitbreidingen op de planning. Hiervoor passen we de applicatie natuurlijk aan.

Vind je het fijn om door te praten hierover? Aarzel niet om een mailtje te sturen. aan ingmar.uijl@pinkroccade.nl.

Wat staat er op jouw planning voor 2022?

Deel via:

‘De juiste dienstverlening voor jouw burgers is belangrijker dan ooit. Ik daag je uit samen de beste oplossing te vinden.’

Ingmar Uijl, Productmanager Sociaal domein
Ingmar Uijl - PinkRoccade Samenlevingszaken