Direct naar de content
icon search white
13 februari 2018 - Blogs

Van een zaaksysteem naar zaakgericht werken

In mijn vorige voorwoord ben ik ingegaan op hoe wij jou kunnen helpen bij het behalen jouw doelstellingen op het gebied van zaakgericht werken. In dit voorwoord ga ik verder in op hoe wij het iZaaksuite de stap van een zaaksysteem naar zaakgericht werken faciliteren. Afgelopen periode zijn wij bij diverse klanten, toekomstige klanten en adviseurs langs gegaan om de visie van iZaaksuite toe te lichten. Wij geloven er namelijk in dat zaakgericht werken verder gaat dan een zaaksysteem.

Om zaakgericht werken echt gemeentebreed in te kunnen voeren is het nodig de domein specifieke applicaties aan te laten sluiten op je zaaksysteem. Waarom?

  • Vanuit Burgerzaken worden bijna 50% van de zaken gecreëerd;
  • Vanuit Samenlevingszaken worden ongeveer 70% van alle documenten gecreëerd.

Het zaaksysteem moet de eigenaar zijn in de zaakketen. Het zaaksysteem moet zaken kunnen aanmaken, documenten kunnen toevoegen en zaken/documenten kunnen vernietigen van domeinapplicaties. Een aantal praktische voorbeelden:

  • Voorbeeld 1: er komt een verhuisaangifte binnen per post. Middels de postintake van het zaaksysteem dient er een zaak aangemaakt te worden in de Burgerzakenapplicatie voor het zaaktype verhuizen.
  • Voorbeeld 2: de burger dient een aanvraag in voor het zaaktype leerlingenvervoer middels een webformulier. Het zaaksysteem biedt de zaak aan bij de samenlevingsapplicatie, waar de zaak wordt gestart.
  • Voorbeeld 3: er komt per post een loonstrook binnen. De DIV-medewerker kan vanuit het zaaksysteem het poststuk direct toevoegen aan de lopende zaak van de Samenlevingsapplicatie.

Bovenstaande voorbeelden geven een indruk waarom het aansluiten van domeinapplicaties in de praktijk helpt. Bovendien heeft het een positief effect op de gebruiksvriendelijkheid. De eindgebruiker hoeft namelijk niet dubbel te registreren. En je voldoet als gemeente hiermee aan de archiefwetgeving.

Wat is opgevallen tijdens de gesprekken met gemeenten en adviseurs is dat iZaaksuite hierin een uniek systeem is. Dit geeft ons de bevestiging dat we op de goede weg zijn. Ben je ook geïnteresseerd hoe je de stap kan maken van een zaaksysteem naar zaakgericht werken? Neem dan contact met mij op.

Deel via:

‘Producten ontwikkelen die het verschil maken, zowel voor de medewerker van de gemeente als voor de burger.’

Jouke Schrover, Managing Director Publiekszaken
PinkRoccade_Jouke_Schrover_AS - Copy.png