Direct naar de content
icon search white
13 maart 2020 - Blogs

Thuiswerken-tenzij naast digitaal-tenzij

Ook bij PinkRoccade Local Government volgen we uiteraard het advies om vanwege de corona-uitbraak thuis te werken zoveel mogelijk op; ons nieuwe uitgangspunt is thuiswerken-tenzij. Dat past op het eerste gezicht prima bij wat we al jaren uitdragen naar onze klanten; digitaal-tenzij. De uitdaging zit hem echter erin dat je software als team ontwikkeld. Het thuiswerken gaat dus (nog) niet altijd van een leien dakje…

‘Gewoon’ je laptop mee naar huis en thuiswerken

Eerder deze week las ik in een artikel van NOS deze uitspraak van Sjoerd Voermans, eigenaar van een schoonmaakbedrijf in Oosterhout waar zo'n 225 mensen werken: "Thuiswerken werkt vast prima op de Zuidas in Amsterdam, maar hier in het producerende Brabant wordt het lastig. Ik kan niet tegen mijn personeel zeggen: ga je eigen huis maar poetsen.".

Gelukkig kunnen de ontwikkelaars in mijn teams wel allemaal ‘gewoon’ hun laptop mee naar huis nemen en daar aan de slag. Zelf heb ik het geluk dat ik hier thuis een kantoor heb ingericht en van alle gemakken en rust ben voorzien; een zit-sta-bureau met fijne bureaustoel, een tweede scherm, een los toetsenbord etc. Dat zal echter helaas zeker niet voor al mijn collega’s gelden. 

Een teaminspanning online leveren

Bovendien heb ik meer dan genoeg werkzaamheden die ik zelfstandig uitvoer. Een aantal daarvan zelfs beter in afzondering dan op kantoor waar ik logischerwijs regelmatig bevraagd wordt door allerlei collega’s. Vandaar dat ik sowieso elke week een thuiswerkdag in mijn agenda heb staan en dus wel gewend ben om mijn eigen dag goed in te delen.

De ontwikkeling van software is echter – veelal – een teaminspanning: We werken vanuit verschillende expertises aan dezelfde stories zoals dat zo mooi heet in scrumtermen. Dat betekent dus ook dat er regelmatig overleg is tussen teamleden of met het hele team. Dat zijn geplande overleggen en ongeplande momenten. Zo kennen we enerzijds de sprintplanning waarin we over de planning van de sprint van twee weken praten. Hebben we daarnaast dagelijks een stand up waarin het gaat over de gang van zaken van die dag inclusief welke hulpvragen er zijn. Dat kan allemaal vrij eenvoudig ook online; via Teams. Het wordt lastiger als het gaat om teamleden die daarnaast ongepland regelmatig bij elkaar kruipen om kennis te delen en keuzes te maken. Dat is toch net allemaal even wat minder efficiënt want je ziet niet wanneer je iemand kunt storen; wat is een goed moment, wanneer zit iemand niet middenin een eigen projectje? Dus de kans dat je het dan probeert zelf op te lossen is vrij groot met alle gevolgen van dien; het kost je (veel) meer tijd, je kiest misschien toch niet de beste oplossing etc.

Elk nadeel heb zijn voordeel!

Overigens heb ik absoluut begrip voor alle (thuiswerk)maatregelen. Hopelijk kunnen we samen zorgen dat ze de gewenste vruchten afwerpen en de pandemie een halt toeroepen!

Laten we deze nieuwe thuiswerksituatie vooral positief bekijken, gaandeweg naar oplossingen zoeken voor waar we tegenaan lopen en onze sprintplanning aanpassen als dat nodig blijkt. Wat ik na 3 thuiswerkdagen begin te missen? De gesprekjes tussendoor bij de koffieautomaat en tijdens mijn lunchwandelingen. Vandaar dat ik net een channel op Teams heb gemaakt met de titel “Samen ontspannen (thuiswerken)” en gezien de reactie waarderen mijn collega’s dat wel. En vanmiddag ga ik maar weer eens genieten van mijn grote achtertuin en met mam een wandeling over De Groote Heide maken. Elk nadeel heb zijn voordeel!

Om extra positief af te sluiten, tenslotte nog een paar andere voordelen van thuiswerken: het is flexibel, voorkomt reistijd en geeft medewerkers meer verantwoordelijkheid. Vergeet er dus vooral niet van te genieten. Hopelijk is het voorbij voor we er erg in hebben...

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)