Direct naar de content
icon search white
10 december 2018 - Blogs

Scrummen met de Kerstman

Heb jij de term “Scrum” al voorbij horen komen? Misschien maak je er al gebruik van. Het is een krachtige manier om projecten te leiden en producten te lanceren. Daarnaast haalt Scrum het beste uit je mensen en niet onbelangrijk het vergroot jouw werkplezier! Maak je werkprocessen efficiënter en behaal betere resultaten. Wij werken ondertussen al een paar jaar met Scrum. Door de vele voordelen vinden wij het leuk deze ervaringen met jullie te delen. Om de essentie van Scrum te beter te begrijpen neem ik je mee naar een team van echte Scrummeesters. Namelijk het team van niemand minder dan: de Kerstman!

De uitdaging van de Kerstman

We bekijken de uitdaging via Scrum. We nemen je mee door het proces van de Kerstman en zijn team om Kerstmis succesvol te maken. Tijdens de kerstvoorbereidingen komen we Scrum-begrippen en werkmethoden tegen.

Kerstavond is onze deadline

Gefeliciteerd! Je gaat aan de slag als elf in opleiding. Op 24 december is onze deadline: Kerstavond. Het is nog vaag wat de definitie van succes is.
Wat vaststaat is de deadline. Daarnaast zijn er hoge verwachtingen en is het onduidelijk waar we aan moeten voldoen. Deze klus is te groot voor de Kerstman. Hij heeft dan ook een heel team van elven om zich heen nodig.

Setting the Scope

Voor je met een project of taak start, bepaal je het doel. Dit is aan de Product Owner. In dit voorbeeld is dat de Kerstman. De Kerstman inventariseert wat moet gebeuren en wat goed genoeg is om de deadline te halen. Om dit te bepalen stelt hij de volgende vragen: hoeveel cadeaus moeten alle kinderen krijgen? Zijn er randzaken? Is er snoep nodig? Krijgen kinderen boven de 18 ook een cadeau? De Kerstman wil een antwoord op al deze vragen. In Scrum noemen we dit de Scope. Wat valt binnen het project en wat niet.

De Kerstman werkt nooit alleen

Hij heeft hiervoor contact met stakeholders. Dit zijn alle mensen met een aandeel in het project. De Kerstman zet alle wensen van iedereen op een grote lijst: "de naughty & nice-list". In Scrum noemen we dit de Backlog. Op de Backlog staat al het werk dat moet gebeuren. Dit werk staat omschreven in Story’s.

Het elven team

Het team van elven is een autonoom team. Als vakmensen weten ze zelf het beste wat ze moeten doen. De elven focussen zich op de story’s en op de backlog. De Kerstman en de stakeholders zorgen voor de inhoud. Het team bepaalt zelf hoeveel tijd iets kost. Dat doen ze in een Sprint. In elke sprint maken ze een stuk van het product dat ze opleveren aan de stakeholders. Het is belangrijk dat de Kerstman de story's up-to-date houdt. Op deze manier leveren de elven bij elke sprint een stukje op van een cadeautje.

De Scrum Master elf

Binnen het team van elven is de hoofd elf de Scrum Master. Hij kijkt of alle elven bezig zijn met wat er moet gebeuren. Ook voorkomt de Scrum Master dubbel werk en bewaakt de voortgang. Dus wanneer de inpakelf geen inpakpapier meer heeft lost de Scrum Master dit op zodat de inpakelf verder kan inpakken.

De kracht van Scrum

Deze cirkel van wensen afstemmen, taken bepalen en elke sprint iets nieuws opleveren zorgt voor de kracht. En dat heeft de Kerstman nodig! Ook voor gemeenten heeft het werken met de Scrum methode grote voordelen. Ga ermee aan de slag en vergoot de betrokkenheid onder de medewerkers en zorg voor meer werkplezier. 

Deel via: