Direct naar de content
icon search white
14 augustus 2020 - Blogs

Een WIJ-cultuur

Ongelofelijk! Het is alweer tijd om terug te kijken op 2 maanden in de rol van manager Development. En binnen die laatste maand mocht ik bovendien ook nog de Productmanager en de managers van het Kenniscentrum, Operations en Services vervangen tijdens hun vakanties. Dat deed me eens te meer realiseren hoe belangrijk het is een WIJ-cultuur te hebben binnen de team(s) en dus ook binnen het Teamplan wat meer en meer vorm krijgt. Gelukkig zijn we bij Development op de goede weg!

Continu samen keuzes (opnieuw) maken

Eerder schreef ik de eerste 3 vragen rondom het teamplan op hoofdlijnen te hebben beantwoord: waarom, wat en wie. De praktijk is echter wat weerbarstiger… Uiteraard, zou ik bijna zeggen want er zijn steeds weer nieuwe ontwikkelingen en/of inzichten die vragen om verdere verfijningen of soms zelfs kleine aanpassingen binnen een eerder beantwoorde vraag. [De ingezette zoektocht naar vele antwoorden voor het Teamplan gemist? Kijk dan terug op mijn eerdere blog ‘Dag 1 t/m 5: het afdelingsplan’.]

Nieuwsgierig naar een 3-tal voorbeelden? [wie] De vergevorderde sollicitatieprocedure van de Business Engineer zet me aan het denken over de plek van dit potentiële nieuwe teamlid; moeten we dan toch schuiven met de teamindeling? [wie] Het aanstaande afscheid van een teamlid leidt tot een nieuwe vacature Professional Agile Tester; hoe zetten we die functie goed op papier? [wat] Ontstane situaties creëren de behoefte aan – meer – grip op wat de 4 teams doen alsook inzicht in waar ze hun tijd aan besteden en waar knelpunten zitten en hoe we deze kunnen voorkomen en dan het liefst al met de nieuwe teamindeling in het achterhoofd. Zo waren er de afgelopen 2 maanden al momenten waarop we werden geconfronteerd met dat één persoon met bepaalde, specifieke kennis eigenlijk niet – meer – genoeg is..

Zo vul ik samen met de ontwikkelaars en testers het teamplan steeds verder in. Want uiteraard betrek ik de teamleden continu bij te maken keuzes of het nu gaat om de aanname van nieuwe collega’s of het aanscherpen van processen.

Slimmer samenwerken en beter presteren

Wat ik daarbij ook belangrijk vind is (1) kennisdeling en (2) een cultuur creëren waarin het eerder gestimuleerd wordt om over fouten te praten, hulp te vragen, om veel vragen te stellen dan dat teamleden bang hoeven te zijn om voor gek te staan of andere negatieve gevolgen te ondervinden. Beide zijn een must voor optimaal functionerend agile teams, zo ontstaat een WIJ-cultuur.

Gelukkig is dat niet nieuw! Zo zijn er binnen het scrum framework wat we toepassen meerdere vaste momenten ingebakken hiervoor: dagelijks een stand up, peer reviews bij elke afgeronde story, sprint reviews op het einde van elke sprint en 2-wekelijks een retrospective. (En ja ik weet het, allemaal vage termen als je er niet middenin zit, sorry daarvoor.) Daarnaast zijn er ook overleggen in verschillende vakgroepen die binnen scrum de naam Gilde krijgen. En kennen we de Development Get Together; een afdelingsoverleg. Dit betekent overigens niet dat het vanzelf gaat, we blijven die WIJ-cultuur regelmatig benoemen en zelfs benadrukken.

Alles wat je moet weten!

Binnen de gildes bespreken ze ook regelmatig de opgestelde kennismatrix: een overzicht van medewerkers per vakgroep met hun vaardigheden en kwalificaties in matrixvorm. Op de horizontale as staan bij ons de verschillende medewerkers en op de verticale as de vaardigheden die nodig zijn om een bepaalde rol goed te kunnen vervullen binnen die specifieke vakgroep.

Een goed opgezette matrix maakt direct zichtbaar welke vaardigheden nog ontbreken of (te) minimaal vertegenwoordigd zijn binnen de afdeling. Bovendien maak je zo persoonlijke groei bespreekbaar en inzichtelijk. Het zal niet verrassend zijn dat de kennismatrixen dan ook goed van pas kwamen bij de vacatures die we binnen de afdeling Development aan het invullen zijn; welke competenties moeten worden aangetrokken om een bepaald team of de organisatie als geheel te verbeteren?

Geduld is een schone zaak

En in het verlengde daarvan zijn de gildes ook de inwerkplannen aan het afstoffen want binnen elke expertise start - als alles op de goede plek valt - de komende periode een nieuwe collega; een technical engineer, een business engineer en een tester! En hem of haar willen we natuurlijk in een gespreid bedje terecht laten komen. 

Kortom: het nieuwe teamplan en de activiteiten van de (nieuwe) teams krijgen meer en meer vorm. Het antwoord op vraag 4 ‘wanneer’ is inmiddels trouwens wel echt definitief: Hoewel het nieuwe teamplan eigenlijk klaarligt effectueren we dat op dit moment nog niet. Dat gaat (pas) gebeuren op maandag 28 december 2020. Daardoor kunnen de nieuwe collega’s opstarten in bestaande teams. En bovendien biedt dat ruimte om eerst een aantal items op de roadmap af te ronden binnen de huidige teams*. Helemaal passend bij de WIJ-cultuur die we samen neerzetten maken we trouwens soms wel al heel bewust keuzes met de nieuwe teamindeling in gedachte dus eigenlijk zijn we er al dagelijks mee aan de slag. Leuk toch?!

*) De belangrijkste is de MVP van iVerblijfsobject. Waarom? Team Edge is goed op elkaar ingespeeld én is ingewerkt op dit specifieke thema; binnen iBurgerzaken (automatisch) doorvoeren van BAG-mutaties op de persoonslijst (PL) van bewoners van deze panden. Nieuwsgierig? Klik door naar www.iverblijfsobject.nl.

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)