Direct naar de content
icon search white
10 maart 2021 - Blogs

De weg naar de Wet Inburgering 2022

De extra tijd is goed gebruikt en er wordt meer duidelijk over de Wet Inburgering 2022. Deze nieuwe wet wordt op 1 januari 2022 van kracht. We hebben nu dus een stip op de horizon! Dit betekent dat we ons gaan voorbereiden. Dit brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Dit heeft ook effect op jouw gemeente. Maar waar moet je dan aan denken? Wij helpen je. 

Om jouw gemeente op weg te helpen organiseren we een webinar. Schrijf je in via de link hieronder. Ook maakten we een Stappen plan voor de weg naar de Wet Inburgering. Deze download je ook hieronder. 

De wetgeving werd eerst uitgesteld

Afgelopen 1 juli 2020 organiseerden wij een webinar over de Wet Inburgering. In de voorbereiding hiervan keken we naar het effect van Corona op deze wetgeving. Het was nog niet helemaal duidelijk wat dit ging worden. Een paar dagen later werd de wet uitgesteld tot 1 januari 2022. Er waren toen nog een hoop onduidelijkheden. Dus niemand vond dit heel erg. Het gaf ons namelijk meer tijd om een goede voorbereiding te treffen.

Specificaties van koppelingen verwachten we in juli

Hoe zit het dan met de koppelingen voor DUO en COA? Dit is de vraag die we momenteel veel krijgen. De geautomatiseerde koppelingen komen pas in een later stadium aan bod binnen deze wet. Het ministerie richt zich namelijk eerst op het in uitvoering brengen van de wet. Daarna gaan zij door naar de volgende stap. Dit is het geautomatiseerd koppelen met het COA en DUO. Voor die tijd wordt er al wel een bestanduitwisseling gerealiseerd met het CBS. De definitieve specificaties voor deze uitwisseling verwachten we in juli. We houden je op de hoogte.

Lees de uitvoeringstoets van de VNG alvast

Voordat je al aan de slag gaat met de koppelingen is voorbereiding belangrijk. Een goede voorbereiding, is namelijk het halve werk! Ik adviseer je daarom om de uitvoeringstoets van de VNG te lezen. Dan zie je hoe het staat met jouw voorbereiding. Hier staat tot in detail beschreven wat de verwachtingen zijn vanuit Den Haag. Je leest hier waar jouw gemeente straks moet staan. Hier vind je de uitvoeringstoets. Ben je dan klaar? Nee zeker niet! Je gaat nu starten met het inrichten van processen. Wat daar allemaal bij komt kijken, vertellen we je tijdens ons webinar. Deze staat gepland op donderdag 25 maart. Heb je je nog niet ingeschreven? Doe dat dan via deze link.

We bieden je een geheugensteuntje

Speciaal voor jouw gemeente maakten we een echt bruikbaar stappenplan. Vraag jouw stappenplan hier aan. Hierop staan alle activiteiten die je moet ondernemen. Deze loop je stapsgewijs door en kruis je af wanneer je klaar bent. Zo zorg je dat jouw gemeente op 1 januari 2022 helemaal klaar is voor deze nieuwe Wet Inburgering. Ook deze bekijken we graag met jou tijdens ons webinar op 25 maart. Heb je je nog niet ingeschreven? Doe dat dan via deze link.

Deel via:

‘De juiste dienstverlening voor jouw burgers is belangrijker dan ooit. Ik daag je uit samen de beste oplossing te vinden.’

Ingmar Uijl, Productmanager Sociaal domein
Ingmar Uijl - PinkRoccade Samenlevingszaken