Direct naar de content
icon search white
iDatamasking

iDatamasking - toegevoegde waarde

De komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is een verandering voor het gebruik van persoonsgegevens. Dat geldt ook voor het testen en opleiden in een testomgeving met werkelijke persoonsgegevens. Uitsluitend in gevallen waarvoor geen alternatief is, is dit toegestaan. Wij hebben een alternatief voor die testomgeving: iDatamasking.

De voordelen van iDatamasking op een rij

  • Werkelijke adressen met geanonimiseerde testpersonen;
  • Testen en opleiden met representatieve testgegevens;
  • Consistente anonimisering ‘over tijd heen’. Herhaaldelijke resultaten van de testgegevens na een nieuwe actualisatie zorgen ervoor dat de bijzondere testgevallen bewaard blijven;
  • AVG-compliance: geen risico op boetes of reputatieschade.

Anonimsering in de gehele keten

Bij het gebruik van iDatamasking is het mogelijk de volledige keten te anonimiseren. Denk hierbij aan applicaties die iBurgerzaken raadplegen en dus ook gebruik maken van de persoonsgegevens van iBurgerzaken zoals zaaksystemen en datadistributie systemen. Het is in deze situatie van belang dat de gehele keten wordt geanonimiseerd. De brongegevens van iBurgerzaken kunnen met behulp van iDatamasking beschikbaar worden gesteld tot deze keten applicaties. Voor een reeds gekoppeld testlandschap maken we graag een passend aanbod voor je. 

Aan de slag: Hoe gaat de implementatie?

Bij de implementatie van iDatamasking ontzorgen we je volledig. Wij sluiten iDatamasking aan op de iBurgerzaken (incl. Cipers) testomgeving. En we stemmen het moment van anonimisering met je af. Vervolgens testen we of de anonimisering geslaagd is en lichten we de anonimisering toe. Dan ben je meteen op de hoogte wanneer de iBurgerzaken (incl. Cipers) testomgeving voldoet aan de AVG! 

Op dit moment maakt een groep van 25 gemeenten al gebruik van iDatamasking. Na een soepele implementatie ervaren de gemeenten de zekerheid dat ze zonder enig risico gebruik kunnen maken van de test dataset. 

Helemaal ontzorgd

iDatamasking wordt door onze technische consultants geïmplementeerd en aangesloten op jullie testomgeving iBurgerzaken. De anonimisering wordt niet tijdens werktijden uitgevoerd, zodat de bedrijfsvoering niet gehinderd wordt. Onze technisch consultants raadplegen dan geen persoonsgegevens. En ze maken geen gebruik van een ‘vertaaltabel’ voor iDatamasking. De onherleidbaarheid van de persoonsgegevens is dus gewaarborgd. Zo is zelfs de implementatie van iDatamasking vrij van privacy risico’s.

Deel via:

‘Klanten wil ik steeds opnieuw op een creatieve wijze verrassen.’

Sanne van der Zanden, Programmamanager
Sanne van der Zanden (2019)