Direct naar de content
icon search white
30 september 2021 - Nieuws

Van Wmo-consulent naar ICT-consultant

Als Wmo-consultent kom je bij je inwoners thuis. Je inventariseert de behoefte en zet juiste ondersteuning in.

Je hebt contact met zorgverleners over de in te zetten hulp. Inwoners bellen je met vragen over de drempels in huis die hen belemmeren. Samen met je collega’s stem je af over de gezinnen waar meer speelt. Je bent iemand met een groot hart die goed inschat wat er nodig is om inwoners verder te helpen.

Om aan de wettelijke verplichting te voldoen, ben je ook degene die alle beslissingen administreert. Dat doe je bijvoorbeeld in onze applicatie iSamenleving of CiVision Samenlevingszaken.

Ben je daar handig in? Dan ben je met een beetje geluk tot key-user en kun je een vraagbaak worden voor je collega’s.

Een niet zo gangbaar carrière-pad is om vervolgens bij je ICT-leverancier te gaan werken. Toch was dat de stap die Demi Hemelaar maakte.

Ze vertelt je in dit interview over haar keuze en ervaringen.

Vertel eens iets over je baan als Wmo-consulent?

Naast mijn dagelijkse Wmo-werkzaamheden, ben ik ook key-user geweest. Ik ondersteunde (nieuwe) collega’s met het gebruik van de systemen. Daar kreeg ik energie van, merkte ik. Het was uitdagend om mee te denken hoe processen in te richten en efficiënter te maken. In de rol van key-user heb ik al samen mogen werken met PinkRoccade. Toen ontdekte ik hoe uitdagend en afwisselend de werkzaamheden van de consultants waren. Het zijn de mensen die ik inmiddels collega’s mag noemen.

Hoe kwam het dat je de stap maakte naar PinkRoccade?

In de 2,5 jaar dat ik bij een relatief kleine gemeente werkte, heb ik veel geleerd. Met mijn collega’s heb ik een goede band opgebouwd. Ik vond mijn weg binnen de gemeente Huizen en leerde nog meer over het sociaal domein.

Toch trok er iets aan me. Ik wilde me doorontwikkelen op het gebied van digitalisering binnen het sociaal domein. Die uitdaging vond ik bij PinkRoccade.

Hoe kijk je terug op je eerste weken?

Mijn eerste weken zijn voorbij gevlogen. Het was een warm bad waarin ik terecht kwam. Ik vind het super fijn dat ik met veel collega’s samenwerk. Al werken we nog veel thuis momenteel, ik weet hen al goed te vinden. Over twee weken geef ik mijn eerste training bij een gemeente. Daar kijk ik ook ontzettend naar uit.

Mis je het contact met de inwoners?

Als Wmo-consulent maak je het verschil dat een inwoner thuis blijft wonen in diens vertrouwde omgeving. Dit leverde vaak mooie gesprekken op die ik zeker mis. Met mijn achtergrond als maatschappelijk werker ben ik gewend om me in te zetten voor inwoners.

Nu ik ervoor zorg dat de applicaties van PinkRoccade optimaal werken, ben ik opnieuw van betekenis voor de inwoner. Dat geeft me een goed gevoel.

M: Welke kennis/vaardigheden/ervaring vanuit de gemeente komt nu goed van pas?

Ik denk vooral mijn Wmo-kennis in combinatie met het gebruik van de systemen van pas komt. Ik merk dat zowel de gemeenten als mijn collega’s open staan voor mijn ervaringen en praktijkvoorbeelden. Dit komt goed van pas bij nieuwe implementaties bij gemeenten. Ook helpt het bij het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden binnen iSamenleving.

Wat voor soort iemand beveel je een soortgelijke stap aan?

Ik denk dat het belangrijk is dat je affiniteit hebt met zowel ICT als met het sociaal domein. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Je vindt het uitdagend om samen met je collega’s de producten te optimaliseren.

Als jij er, net als ik, energie van krijgt om je kennis te delen, is dit een stap voor jou.

Wil je Demi in actie zien? Ze is nauw betrokken bij de ontwikkeling van iSamenleving. In de productgroep op 9 november 2021 vertelt ze je alles over de koers van de applicatie.

Meld je aan

 

Deel via: