Direct naar de content
icon search white
2 november 2016 - Blogs

Samenwerking loont!

Het bestaande aanbod van losstaande backoffice-applicaties en bijbehorende koppelproblematiek vormde voor Dimpact reden om de ICT-markt uit te dagen tot innovatie. Samen met Atos hebben wij deze uitdaging aangepakt. Het resultaat is een oplossing waarbij integrale dienstverlening met zaakgericht werken en het domein Burgerzaken voor het eerst bij elkaar worden gebracht. Gemeenten bereiken daardoor het volgende plateau van integrale dienstverlening zonder zich zorgen te hoeven maken om de techniek, want de ICT-(koppel)zorgen liggen bij leverancier(s).

Co-creatie met Dimpact leidt tot unieke innovatie

Medewerkers van Burgerzaken wikkelen met de geïntegreerde oplossing aangiftes en aanvragen van burgers met één systeem af. Uiteraard profiteren de Dimpact-gemeenten én hun meer dan één miljoen burgers daarnaast van de selfservice-voordelen van iBurgerzaken.

business-idea-1240825.jpg

Unieke samenwerking tussen een groep gemeenten én twee leveranciers

Het startpunt van de samenwerking ligt in 2013. Vervolgens heeft de werkgroep de belangen van alle Dimpact-lidgemeenten behartigd. Zij heeft zich gebogen over de eisen, wensen en functionaliteit en een positief advies uitgebracht in oktober 2015. Aansluitend is de oplossing in de praktijk getoetst door de pilotgemeenten Emmen en Zwolle. En afgelopen week is de definitieve goedkeuring afgegeven. De cirkel is hiermee rond, wat betekent dat we nu daadwerkelijk gaan uitrollen!

Dat we trots mogen zijn op wat we bereikt hebben blijkt ook uit de nominatie voor de Computable Awards in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid: "De jury is van mening dat deze burgerzakenoplossing een mooi voorbeeld is van hoe gemeenten de totstandkoming en inkoop van ICT-oplossingen gezamenlijk kunnen vormgeven. Een geslaagd traject en een voorbeeld van co-creatie met meerdere klanten en leveranciers.", aldus juryvoorzitter Drs. Fred Bons.

Klaar voor de toekomst

Ik ben trots op alle betrokkenen. Dit project zal een voorbeeld zijn voor vele gemeentelijke ICT-projecten. De standaard is geboren. Niet alleen andere gemeentelijke zaaksystemen en taakspecifieke systemen gaan dit nieuwe concept volgen, er zal steeds vaker sprake zijn van integratie en samenwerking tussen meerdere leveranciers.

Co-creatie is daarbij de sleutel tot succes. Van belang is dan om samen te werken als partners met dezelfde doelen. Dus geen klant-leverancier verhouding. Geen juridische contracten. Maar in de praktijk samen aan de slag. En daarbij zullen ook de eindgebruikers een belangrijke rol innemen.

Nieuwsgierig? Kom naar het ‘Dimpact Congres 2016 - Coöperatieve kracht; samenwerking loont!’ op 17 november in Tiel.

 

Deel via: