Direct naar de content
icon search white
2 maart 2018 - Blogs

Dit krijg je standaard vanaf komende verkiezingen

In deze blog ga ik jullie vertellen wat er in het standaard pakket van iVerkiezing zit. Ik kan me voorstellen dat jullie na mijn laatste blog nieuwsgierig zijn geworden. In het standaard pakket wordt er gefocust op het vervangen van Cipers en het Digitaal Kies Register (DKR).

Totstandkoming iVerkiezing standaard

Samen met onze kwartiermakers zijn we begonnen met het ontwikkelen van iVerkiezing. Vanaf het eerste moment zijn we samen gaan kijken naar welke functionaliteit iVerkiezing moet bevatten. De kwartiermakers gaven direct aan waar momenteel de pijn en irritatiepunten liggen, maar ook op welke manier alles nog beter gemaakt kon worden. Zoals eerder gezegd begonnen we klein. Zo konden we vervolgens de praktijkervaring van de kwartiermakers meenemen in de ontwikkeling. Het doel van het standaard pakket is om Cipers te vervangen in iBurgerzaken. Hierdoor kan de ambtenaar dezelfde acties uitvoeren als in Cipers, maar dan via iVerkiezing. Dus wat zit er in iVerkiezing standaard?

Standaardpakket voor iedereen gratis beschikbaar

Het standaardpakket is voor iedere gebruiker van iBurgerzaken gratis beschikbaar. Hier voert de gemeente dezelfde acties uit als in Cipers en in het Digitaal Kies Register (DKR). Dit houdt in:

  • Aanmaken nieuwe verkiezing (selectie wordt nog wel in Cipers gedaan);
  • Onderhouden van stemdistricten en stemlokalen;
  • Indelen stemdistricten, nu met behulp van geografische kaart;
  • Export van de sterktelijst;
  • Handmatig bijhouden van mutaties in het kiesregister;
  • Export van het negatief kiesregister.

Het verkiezingsproces in iBurgerzaken

In iBurgerzaken maak je een nieuwe verkiezing aan. Zo kan de selectie gedraaid worden en kan de ambtenaar aan de hand van de geografische kaart stemdistricten indelen. Deze indeling wordt gecontroleerd aan de hand van een aangemaakte sterktelijst.

Vanaf datum van kandidaatstelling maken gemeenten vervolgens het kiesbestand en het kiesregister aan. Het kiesbestand gaat naar de drukker. Het kiesregister kan door de ambtenaar handmatig bijgehouden worden: Hij geeft aan of stempassen geblokkeerd of vervangen moeten worden. Ook een volmacht of kiezerspas kan aangemaakt worden. De dag voor de verkiezing zal de ambtenaar het register ongeldige stempassen aanmaken. Dat verstuurt hij vervolgens naar de stembureaus zodat er niemand met een geblokkeerde pas kan stemmen.

Hoe maken we het nog makkelijker voor gebruikers?

Het bovenstaande proces klinkt al simpel en efficiënt. Gelukkig hebben we onze kwartiermakers die ons aangeven waar we het nóg makkelijker kunnen maken. Hier hebben we gefocust op drie gebieden:

  1. De medeweker
  2. De burger
  3. Het management

Volgende week vertel ik jullie hoe we het proces voor die eerstgenoemde groep, de medewerkers, nog leuker, beter en efficiënter kunnen maken.

Deel via: